Arbeider is wijsvinger kwijt, maar metaalbedrijf krijgt geen straf

Slachtoffer brak ook linkerarm op vier plaatsen

Bij een arbeidsongeval 2,5 jaar geleden verloor een arbeider van VDL Weweler Colaert een wijsvinger.
Foto Eric Flamand Bij een arbeidsongeval 2,5 jaar geleden verloor een arbeider van VDL Weweler Colaert een wijsvinger.
VDL Weweler Colaert uit Poperinge heeft in de Brugse rechtbank opschorting van straf gekregen voor een zwaar arbeidsongeval van 2,5 jaar geleden. Een ervaren arbeider belandde met zijn arm in een klopboormachine en verloor zijn wijsvinger. De machine bleek niet goed afgeschermd. De arbeider krijgt echter geen schadevergoeding.

De Brugse strafrechter achtte VDL Weweler Colaert schuldig, maar legde het bedrijf geen straf op. Nochtans riskeerde het metaalbewerkingsbedrijf 18.000 euro boete. De firma voert echter af en toe overheidsopdrachten uit, waardoor een strafblad problematisch zou kunnen zijn. 

Slachtoffer M.R. (44) uit Poperinge werkte al twintig jaar voor VDL Weweler Colaert. Hij bediende ook al tien jaar lang de klopboormachine, maar toch liep het op 10 juni 2016 gruwelijk mis. Na de etenspauze bleek de hendel om de boor te activeren geblokkeerd. “Het slachtoffer wilde een bladveer bewerken”, sprak de arbeidsauditeur. “Hij wilde op de knop duwen om de boor naar beneden te laten gaan, maar daarbij werd zijn handschoen gegrepen.” De man sloeg nog op de noodstop, maar toch bleef de machine draaien. Hij slaagde er uiteindelijk in om op eigen kracht zijn arm los te trekken en werd meteen overgebracht naar het Jan Ypermanziekenhuis. “De gevolgen waren bijzonder ernstig. zijn ellepijp was op twee plaatsen gebroken, net als zijn spaakbeen. Ook de pezen in zijn arm waren volledig door. Daarnaast moesten de top van zijn ringvinger en volledige wijsvinger geamputeerd worden.” 

Afscherming ontbrak

Onderzoek van de dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk wees uit dat de bewegende delen van de machine niet waren afgeschermd. Het arbeidsauditoraat bracht het bedrijf daarom voor de rechter. De advocaat van het bedrijf benadrukte dat het aantal arbeidsongevallen bij VDL Weweler Colaert tegenwoordig tot een minimum herleid is. “In 2001 waren er in het bedrijf 250 arbeidsongevallen. Nu zijn er dat nog 14”, pleitte meester Chris Persyn. “Al tien jaar geleden werd er een actieplan opgezet omtrent de veiligheid op de werkvloer. De afscherming van de bewuste machine ontbrak inderdaad al enkele jaren. Het bedrijf had er op moeten toezien dat die niet verwijderd werd.”

Geen schadevergoeding

Het slachtoffer is sinds het ongeval volledig arbeidsongeschikt. Hij vroeg een voorlopige schadevergoeding van 35.000, maar die wees de rechtbank af. Volgens de wet kan een werkgever immers niet veroordeeld worden tot een schadevergoeding zolang geen bewuste fout bewezen is. Het slachtoffer kan normaal wél volledig uitbetaald worden door zijn verzekeringsmaatschappij.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.