Alle eerstejaars in één nieuwe school

'DE KEIWIJZER' START OP 1 SEPTEMBER 2018 IN SINT-JANSCOLLEGE

Het toekomstige directieteam van De Keiwijzer', Kristof Christiaen en Angelique Clauw.
MD Het toekomstige directieteam van De Keiwijzer', Kristof Christiaen en Angelique Clauw.
De eerstegraadsschool van Bertinus Collectief in Poperinge gaat op 1 september 2018 officieel van start. De school krijgt de naam 'De Keiwijzer'.

Het Sint-Janscollege, het OLVi en het VTI brengen vanaf volgend schooljaar al hun eerstejaarsleerlingen samen in één school, 'De Keiwijzer'. De naam 'De Keiwijzer' komt van het motto van Bertinus Collectief, 'Keiwijs onderwijs'. Er komt ook een verbinding boven de Deken Debolaan die alle middelbare schoolcampussen zal verbinden. Zo zal een Schoolstraat ontstaan waar alle leerlingen en personeelsleden van het secundair onderwijs samengebracht worden. De Keiwijzer wordt uitgewerkt in het pand van het Sint-Janscollege.


Het directieteam van de nieuwe school bestaat uit Angelique Clauw, huidig adjunct-directeur van het Sint-Janscollege, en Kristof Christiaen, momenteel adjunct-directeur in het VTI. "De leerlingen die nog geen keuze kunnen of willen maken, zullen kunnen proeven van diverse studierichtingen. Deze keuzepakketten bevatten vier lesuren per week, maar kunnen variëren qua tijdsduur in het schooljaar. Via het keuzetraject kunnen leerlingen later eenvoudiger een studiekeuze maken", vertelt Angelique Clauw.

Internaat

De leerlingen zullen gedurende twee jaar begeleid worden door een kernteam van leerkrachten. "Alle leerkrachten kunnen zelf kiezen of ze al dan niet in de eerstegraadsschool willen lesgeven." De leerlingen die op internaat gaan, zullen samen met hun leeftijdsgenoten op hetzelfde internaat zitten. Het internaat voor de eerstegraadsschool wordt het Sint-Franciscusinternaat in de Komstraat. Daar verblijven immers ook leerlingen van de basisschool. "De Keiwijzer zal na enkele jaren volledig onafhankelijk functioneren", duidt Kristof Christiaen. "Het internaat valt buiten de schoolstraat, en daar werd bewust voor gekozen. Het zal fijn zijn voor de leerlingen als ze afstand kunnen nemen van school en naar 'huis' kunnen gaan." Waar de leerlingen van de tweede graad en derde graad op internaat zullen verblijven, werd nog niet beslist.


Ouders en 12-jarigen kunnen op woensdag 31 januari en donderdag 1 februari 2018 kennis maken met de eerstegraadsschool in het jeugdcentrum De Kouter. De Keiwijzer houdt opendeur op vrijdag 4 en zaterdag 5 mei 2018 op de campus Sint-Janscollege.