Accordeon populair bij jong en oud

VOLGEND JAAR 34 LEERLINGEN BIJ LESGEVER RIK RABAEY

Mensen van alle leeftijden volgen les bij Rik Rabaey (derde van rechts).
Michael Depestele Mensen van alle leeftijden volgen les bij Rik Rabaey (derde van rechts).
De accordeon is populair bij zowel jong en oud. De accordeonles van Rik Rabaey telt dit schooljaar 26 leerlingen in de Kunstacademie in Poperinge. "Voor volgend schooljaar zijn al acht nieuwe leerlingen ingeschreven", vertelt Rik.

"Tien jaar geleden begon ik met twee leerlingen in mijn accordeonles. Ondertussen heb ik 26 leerlingen in mijn klas", klinkt het bij Rik. De lessen accordeon trekken zowel jong als oud aan. "Ik merk dat het aanleren gemakkelijker gaat bij jongere mensen. Met de linkse en rechtse hand iets verschillend doen, is niet eenvoudig voor volwassenen."


In de les accordeon zitten Ektor Logie (9) en Liede Logie (11). Dit schooljaar ronden ze hun eerste jaar accordeon af. "Mama vond accordeonmuziek mooi en daarom hebben we gekozen om het te leren." Broer en zus zijn ervan overtuigd dat ze de volgende acht jaar met evenveel plezier de lessen zullen volgen. Ook de 10-jarige Stan Louagie volgt accordeonles bij leraar Rik. "Ik hoorde accordeonmuziek op de radio en ik vond het mooi."

Jana Hosten (l.) en Jana Ghelein (r.) in actie op de accordeon.
Michael Depestele Jana Hosten (l.) en Jana Ghelein (r.) in actie op de accordeon.

Beleving

"De opleiding muziek groeit de laatste 10 jaar telkens een beetje, maar niet zoals accordeon", vullen algemeen directeur Wim Chielens en directeur studierichting muziek Ludo Geloen aan. Volgens leraar Rik Rabaey is het mooiste aan de job de beleving bij de leerlingen. "Het feit dat ze het graag doen, dat is het belangrijkste. Accordeon kan je heel snel leren en dat werkt ook motiverend. Een accordeon zorgt voor ambiance en dat is de meest positieve reactie die je kan krijgen."


Jana Hosten (12) en Jana Ghelein (16) zijn de twee bollebozen van de groep volgens leraar Rik. De 16-jarige Jana volgt al acht jaar accordeonles. "Via de instrumentenvoorstelling kwam ik bij accordeon terecht. Ik wou eigenlijk piano volgen, maar dat mocht niet. We hadden er geen plaats voor", lacht Jana. "Ondertussen ben ik wel al met piano begonnen. Accordeon is mijn favoriet omdat je zoveel verschillende liedjes kan spelen. Zowel klassieke nummers als bekende liedjes."


Jana Hosten leerde accordeon kennen via een vriendin. "Ik hoorde haar spelen en ik vond de muziek mooi. Zo ben ik er ook mee begonnen."


Met een accordeon van zijn vader trekt Guy Hennebel (59) naar de lessen. "Ik ben opgegroeid met de accordeon. Mijn vader, Albert Hennebel, was een bekende accordeonist, hij is vier jaar geleden overleden", vertelt Guy. "Ik heb altijd graag accordeonmuziek gehoord. Thuis heb ik enkel dit genre van muziek liggen."

Guy Hennebel kreeg destijds een accordeon van zijn vader.
Michael Depestele Guy Hennebel kreeg destijds een accordeon van zijn vader.