"Veiligheid kinderen is prioriteit"

WERKEN ROND SINT-FRANCISCUSINSTITUUT VOLOP AAN DE GANG

Leerlingen verlaten de school via een andere poort.
Foto Depestele Leerlingen verlaten de school via een andere poort.
Basisschool Sint-Franciscus sluit de twee schoolpoorten in de Bruggestraat vanwege de wegenwerken rond de school. Ouders passen zich aan, want de veiligheid van de kinderen is prioritair. "Niet alleen tijdens de werken, maar altijd. Daarom werken we graag mee aan een veiligere schoolomgeving", zegt mama Cindy Deroo.

Vanwege de wegenwerken werden de twee schoolpoorten in de Bruggestraat bij het Sint-Franciscusinstituut gesloten. "Het is een drukke week", vertelt directrice Ann Leys. "De start van de werken brengt uiteraard wat ongemakken met zich mee. Maar we kijken natuurlijk uit naar een betere schoolomgeving." De omgeving ter hoogte van het Sint-Franciscusinstituut vertoonde een aantal belangrijke pijnpunten. De stad besliste om de Bruggestraat, de Heilig Hartstraat en de Valkestraat grondig aan te pakken.


In de Bruggestraat worden de verkeersstromen beter geregeld, zodat het veiliger wordt voor auto's, fietsers én voetgangers. "De infrastructuur ter hoogte van de schoolpoort wordt opnieuw ingericht in functie van alle weggebruikers", verduidelijkt burgemeester Christof Dejaegher. "Aan de rechterzijde van de weg komt er een langere kiss & ridezone ter hoogte van de school. Langs de gevel van de school komen extra brede voetpaden en de schoolpoort wordt beveiligd met beugels tussen het voetpad en de weg." Daardoor moeten de kinderen en hun ouders oversteken op de aangelegde oversteekplaats tussen de school en de kiss&ride-zone. Op het plein voor de Sint-Janskerk worden bijkomende parkeerplaatsen aangelegd en er komt ook een verkeersplateau voor de Sint-Janskruisstraat.

Nieuwe toegangen

De poorten in de Bruggestraat zijn intussen gesloten. "We gebruiken de toegangen in de Komstraat en de H.Hartstraat. We vragen met aandrang dat de ouders de kinderen niet komen ophalen in de Komstraat. Daar wordt dan op het voetpad geparkeerd of gewoon op straat, waardoor het verkeer gehinderd wordt. Bovendien vinden wij dit heel gevaarlijk voor onze fietsertjes", legt de directrice uit. "Volgens de informatie die we kregen zouden de werken starten vanaf de H.Hartstraat naar de Valkestraat toe, maar het gebeurde andersom. Hierdoor waren we wel wat verrast, maar de meeste ouders pasten zich geduldig aan."

Iedereen werkt mee

Mama Cindy Deroo hoor je niet klagen over de aanpassingen aan het Sint-Franciscusinstituut. "Ik vind de veiligheid van onze kinderen heel belangrijk. Niet alleen tijdens de werken, maar altijd. Het is een beetje druk, maar als het om de veiligheid gaat dan werk ik daar graag aan mee."


De werken rond de school zouden tegen het einde van de zomervakantie volledig afgerond moeten zijn. "Zeker tegen het begin van de Hoppefeesten, die half september starten", zegt de burgemeester nog.