"Tachtig kilometer op de tanden bijten voor Emiel"

VRIENDEN WANDELEN VAN GENT NAAR POPERINGE OM OVERLEDEN VRIEND TE EREN

De dappere wandelaars werden in de straten van Poperinge opgewacht door een massa sympathisanten, wat emotionele knuffelmomenten teweegbracht (foto onder).
Henk Deleu De dappere wandelaars werden in de straten van Poperinge opgewacht door een massa sympathisanten, wat emotionele knuffelmomenten teweegbracht (foto onder).
Als eerbetoon aan de vorig jaar gestorven Emiel Vanbesien (24) wandelde dit weekend een groepje vrienden en familie van Gent naar Poperinge, een tocht van 80 km. Het initiatief werd gekoppeld aan de Warmste Week van Studio Brussel en de opbrengst gaat integraal naar de Zelfmoordlijn 1813. "Het is heel fijn om te zien dat mijn broer nog niet is vergeten", aldus Flavie, een zus van Emiel, die zelf mee stapte.

Doetjes kan je de vrienden, de broers en de zus van Emiel Vanbesien uit Poperinge niet noemen. In een groep van zo'n twintig man stapten ze dit weekend zomaar eventjes 80 km van Gent naar Poperinge, terwijl in de loop van de nacht de temperatuur naar min zes daalde. Hun einddoel was het jeugdhuis De Couter in Poperinge. Tot hun verbazing werden ze aan het station van de stad al opgewacht door tientallen sympathisanten die de laatste kilometers mee wandelen en hen een warme ontvangst bezorgden.


"Het idee voor ons project 'Walk for Life' is ontstaan op een gewone vrijdagavond tussen pot en pint", aldus wandelaar Jason De Corte. "Het was Stijn (Bril, nvdr) die plots met het voorstel kwam om iets te doen voor Emiel en voor zijn familie. Het leek ons een mooi iets om van Gent naar Poperinge te stappen en dat te koppelen aan de Warmste Week van Studio Brussel. We zijn vrijdagavond begonnen aan café Lambert in Gent, wat een beetje ons stamcafé was toen we in Gent studeerden. Daarna trokken we langs Deinze, Izegem, Roeselare, Ieper tot hier in Poperinge."

Henk Deleu

Gebroken teen

Voor Jason was de tocht extra moeilijk omdat hij pas twee weken geleden zijn teen brak. "Het was op de tanden bijten, maar ik heb het gedaan voor Emiel."


"Iedereen heeft zijn zware momenten gehad tijdens de tocht", aldus Stijn Bril. "De sfeer onderweg was echter opperbest. De start verliep zeer vlot, maar het koelde snel af tot min zes graden. Ook kwam er plots een mist op. Maar er was muziek en we hebben gedanst. Alles verliep goed en we zijn op schema hier in Poperinge aangekomen." Ook Stijn was verbaasd dat hun groepje zo hartelijk werd verwelkomd. "Dat bewijst dat ons initiatief wel iets los heeft gemaakt. Ik had echter niet verwacht dat het zo lastig zou zijn om 80 km te wandelen. Je denkt, het is maar wandelen, maar het bleek verdomme geen gemakkelijke klus."

© VRT

Goed doel steunen

Voor Flavie, de zus van Emiel, die samen met broers Max en Alfons deelnam aan de tocht, was de aankomst heel emotioneel. "Het is heel pakkend en het doet deugd dat de vrienden van mijn broer zo'n initiatief op poten hebben gezet", klinkt het. "Het karakter dat die mannen hebben getoond was super en als je weet dat ze het voor je broer doen, dan doet dat ongelooflijk veel deugd. Het feit dat ze een goed doel willen steunen, maakt het compleet. Dat alles doet ons beseffen dat mijn broer niet vergeten is en dat er nog veel mensen aan hem denken."

Zelfmoordlijn 1813

"Het doel van de actie is een topic waar nog veel mensen altijd niet graag over spreken, namelijk zelfdoding. Wij willen dan ook een bijdrage doen aan de Zelfmoordlijn 1813", aldus de initiatiefnemers. "Er komen veel mensen in aanraking met het gegeven, ook wij moesten vorig jaar afscheid nemen van onze vriend Emiel. Daarom willen wij ons steentje bijdragen aan de Warmste Week van Studio Brussel. Onder het motto 'Walk for Life' willen we de boodschap brengen dat er altijd een weg naar huis is!"


Zaterdagavond, bij aankomst van de wandelaars, stond er al meer dan 8.000 euro op de teller. Het is de bedoeling dat het geld op 23 december naar het slotevent van de Warmste Week wordt gebracht.


Meer info: www.walkforlife.be