"Pak slechte staat van jaagpad aan"

BURGEMEESTER VINDT VERBODSBORD VOOR VOETGANGERS BELACHELIJK

Burgemeester Christof Dejaegher bij het jaagpad langs de IJzer.
Foto Depestele Burgemeester Christof Dejaegher bij het jaagpad langs de IJzer.
Het jaagpad aan de IJzer in Poperinge is verboden toegang voor voetgangers. Dat geeft een nieuw bord aan. "Is dit nu de oplossing voor de slechte en gevaarlijke staat van het pad?", vraagt burgemeester Christof Dejaegher zich af. "Daar is ons toerisme écht mee gebaat."

De vraag naar het herstel van het jaagpad langs de rechteroever van de IJzer tussen Diksmuide en Roesbrugge klinkt al langer. "Een tijdje geleden stemden we een motie in de gemeenteraad en voerden we een symbolische actie om de slechte en gevaarlijke staat aan te klagen", vertelt de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

Ontwijkend

"We deden zelfs een voorstel, namelijk het jaagpad overdragen aan de provincie. West-Vlaanderen heeft expertise in de materie en bouwt een netwerk van recreatieve wandel- en fietspaden uit. De antwoordbrief die we van De Vlaamse Waterweg ontvingen was ontwijkend. Op een half A4'tje wordt uitgelegd dat de toestand niet zo erg is en duiding waarom de renovatie en het onderhoud van het jaagpad geen prioriteit is. Nu staat er dus een verbodsbord voor voetgangers", legt Dejaegher uit.


Samen met de gemeenten Alveringem en Lo-Reninge plaatste de stad Poperinge in mei een infopaneel. Het paneel werd op grond van de stad geplaatst en daarop staat de beheerder en de contactgegevens vermeld. "Dat deden we uit protest. De toestand van het jaagpad is al meer dan 20 jaar een probleem. De Vlaamse waterweg staat in voor het beheer van de bevaarbare waterlopen maar ook voor de jaagpaden. Hun oplossing is dus een verbodsbord. Daar is het toerisme in onze regio écht mee gebaat", aldus de burgemeester. "Want ook voor Roesbrugge zou een aantrekkelijk en veilig jaagpad een absolute meerwaarde zijn. De IJzer heeft potentieel, dat merkten we zondag nog eens tijdens de IJzerfeesten."

Klachten van wandelaars

Burgemeester Dejeagher was niet op de hoogte dat een verbodsbord zou worden geplaatst. "Een provinciemedewerker ontving klachten van wandelaars. Vrijdagnamiddag heeft die medewerker me op de hoogte gebracht van het verbodsbord. Een viertal borden werden langs het jaagpad geplaatst. Ik heb geen communicatie ontvangen dat dat er zou komen. Fietsers mogen er in principe nog altijd komen en dat kan ik moeilijk begrijpen. Het gebruik van het jaagpad is levensgevaarlijk. Het verkeert in erbarmelijke staat", zegt burgemeester Dejaegher.


"Ik hoop dat we binnenkort aan tafel kunnen zitten om onze plannen opnieuw voor te leggen." De Vlaamse Waterweg was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.