"Overlevingsmodus? Dat niet, maar er is geen overschot"

DIT HOUDT COMITÉ MARIA-OMMEGANG BEZIG:

Een beeld uit de Maria-Ommegang in 2016.
Foto Michael Depestele Een beeld uit de Maria-Ommegang in 2016.
Het Maria-Ommegangcomité hoopt op een droge zondag, zodat de eeuwenoude processie door het centrum van Poperinge kan trekken. Intussen telt het comité zijn centen. "We zitten niet op overlevingsmodus, maar er is alleszins geen overschot", stelt secretaris Jef De Gersem.

De Maria-Ommegang draagt een lange geschiedenis met zich mee. De processie is een traditie sinds 1481. Ze is gericht op het mirakel uit 1479, toen een doodgeboren kind weer tot leven werd gebracht op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan. Ook het leven van Maria en haar verering in Poperinge komen aan bod.


De voorbije jaren waren evenwel niet makkelijk voor het Maria-Ommegangcomité, omwille van verscheidene redenen. In 2014 en 2015 werd de stoet op het laatste moment afgeblazen omwille van het slechte weer. "Vorig jaar regende het aanvankelijk ook, maar gelukkig werd het op tijd droog, zodat de stoet toch kon uitgaan", vertelt Jef De Gersem.

Schade

"Vroeger beslisten we een tijd op voorhand of de processie zou uitgaan of niet, maar we kregen daarop veel negatieve reacties. Daar hebben we naar geluisterd. De vaste kosten voor de processie bedragen 10.000 euro, zoals het algemeen onderhoud van de wagens of de kostuums. Als we laat beslissen om al dan niet te vertrekken, moeten we dat bedrag sowieso betalen. De processie bij slecht weer laten uitgaan, is alleszins geen optie. We willen geen schade aan de kostuums."


Het aantal toeschouwers langs de kant van de weg dan. 10 à 15 jaar geleden kon de Maria-Ommegang rekenen 10.000 à 15.000 kijklustigen. Nu tekent het comité al voor 5.000 man, zoals vorig jaar het geval was. "Tegenwoordig valt er zoveel meer te doen dan vroeger", zegt De Gersem. "Anderen zullen dan weer zeggen dat religieuze processies geen volk meer trekken. De 'regenedities' trokken hetzelfde aantal toeschouwers als de 'droge edities', dus het heeft op zich niets te maken met mooi of slecht weer."

Sponsors

En dan zijn er de centen. In maart organiseerde het comité een benefietconcert om wat extra geld in te zamelen. "De kostenraming voor dit jaar is 20.700 euro, waarvan de helft vaste kosten is en de andere helft kosten op de dag zelf", vertelt Jef De Gersem. "Het benefietconcert kan niet het volledige bedrag goed maken. Enkele kosten kunnen we betalen via tegemoetkomingen en sponsors. Die zijn we heel dankbaar, al moeten we toegeven dat de sponsoring de jongste jaren stagneert."

Betonblokken

Een laatste kwestie is het aantal figuranten. Dit jaar stappen 1.000 mensen mee in de stoet. "We hebben niet de volle bezetting, maar onze trouwe deelnemers zijn van de partij. Rekrutering is een probleem, dat horen we ook bij andere processies", aldus de secretaris. De Maria-Ommegang volgt dit jaar de gewone omloop. Op verzoek van de politie - met terreurdreigingsniveau drie in het achterhoofd - worden wel aan de meeste kruispunten betonblokken geplaatst, zodat gewone voertuigen er niet kunnen inrijden. De start is om 15.30 uur. "We trekken via de Bruggestraat, Markt, Gasthuisstraat en Casselstraat naar de Keer van de Ommegang. Vervolgens gaan we terug via de Boeschepestraat, het Vroonhof, de Ieperstraat en de Valkestraat", zegt De Gersem.