"Je bent nu echt onze engel"

STAANDE OVATIE TIJDENS AFSCHEID VAN ZANGER TRIBUTE BAND CU2PLAY

Sander Deroo was naast glasplaatser ook zanger van de tribute band CU2PLAY. De gelijkenis met Bono van U2 is treffend.
Hans Verbeke Sander Deroo was naast glasplaatser ook zanger van de tribute band CU2PLAY. De gelijkenis met Bono van U2 is treffend.
In een volle Sint-Bertinuskerk hebben familie en vrienden zaterdag afscheid genomen van Sandrino Deroo (41). De glasplaatser overleed een week geleden bij een arbeidsongeval. 'Sander' was zanger van tribute band CU2PLAY. Een staande ovatie, gedragen door emoties, was zijn laatste eerbetoon.

De foto van Sandrino Deroo stond vlakbij zn gitaar opgesteld. Onafscheidelijk als altijd. Op de kist lag een kindertekening. Honderden mensen wilden absoluut afscheid nemen van Sander. De echtgenoot van Virginie Deberdt en papa van Evy (16) kwam om het leven toen hij vorige maandag aan het station in Poperinge een val maakte van drie hoog. De verslagenheid, de pijn en het verdriet, de afkeer voor het noodlot... het sneed genadeloos door de plechtigheid. Franky Aneca, oprichter van CU2PLAY, de tribute band die nummers brengt van U2 en Coldplay, liet een brief voorlezen. "Je wist het publiek te bespelen als geen ander. Eén blik naar elkaar was genoeg om te weten of het optreden een knaller zou worden of we een tandje moesten bijsteken. Wat was je gegroeid als performer, in die vier jaar dat we samenspeelden. Je keek er enorm naar uit om straks tijdens de Gentse Feesten weer de Groentenmarkt in vuur en vlam te zetten. Maar het heeft niet mogen zijn."

Ook de meisjes van de volleybalploeg waar dochter Evy deel van uitmaakt, kwamen naar de uitvaartplechtigheid.
Hans Verbeke Ook de meisjes van de volleybalploeg waar dochter Evy deel van uitmaakt, kwamen naar de uitvaartplechtigheid.

Erfenis

Drummer Marnix had het over de familieman die Sander in de eerste plaats was. "Repeteren op zaterdag was uitgesloten, want dan trainde je dochter Evy met haar volleybalploeg. En wat was je trots op de job van je vrouw Virginie. We zullen je ook altijd herinneren als de liedjesschrijver met het uitzonderlijke talent. Dat niemand de kans kreeg afscheid van je te nemen, is hard. Maar met jouw muziek en stem laat je ons een onvergetelijke erfenis na."

U2

Symbolischer kon bijna niet, toen na de getuigenis van Marnix het lied 'De Overkant' werd gedraaid. Geschreven en gezongen door Sander. 'Morgen zal alles anders zijn', klonk het, als waren het profetische woorden. Een staande ovatie volgde. Muziek was - hoe kan het ook anders - de rode draad tijdens de afscheidsviering, met alleen maar nummers waarop Sander de zangpartijen voor zijn rekening nam. De offergang begon met het onvermijdelijke 'You're A Sky Full Of Stars', van Coldplay. Maar ook andere pareltjes, zoals 'All I Want Is You' en 'Where The Streets Have No Name', beiden van U2, passeerden de revue.

Onmacht

Op het gedachtenisprentje schreeuwden Virginie en Evy hun onmacht uit. "Waarom moest je ons die doodgewone maandag verlaten? We staan verstomd, kunnen het niet geloven, hebben zoveel verdriet. Ons leven is compleet omvergeblazen. Je bent nu echt onze engel, je zal altijd over ons waken. Nooit zullen we jou vergeten. Het ga je goed aan de overkant."

Optredens geannuleerd

CU2PLAY heeft ondertussen alle optredens voor dit jaar geannuleerd. Wat de toekomst brengt, is nog niet duidelijk. "Laat ons dit eerst verwerken en dan zien we wel", zegt oprichter Franky Aneca. "Het zijn verdomd grote schoenen die moeten gevuld worden vooraan het lege podium."