"Dit is geen job, maar traditie"

TELERS JOHAN EN ANNICK LEGGEN NIEUW HOPPEVELD AAN LANGS WATOUSESTEENWEG

Hopteler Johan Rosseel met zoon Michiel, dochters Elien en Valentine en zijn vrouw Annick op hun hoppeveld.
Foto Depestele Hopteler Johan Rosseel met zoon Michiel, dochters Elien en Valentine en zijn vrouw Annick op hun hoppeveld.
Er is langzaamaan een nieuw hoppeveld uit de grond aan het komen langs de Watouseweg. Eigenaars Johan Rosseel en Annick Dekervel breiden immers uit nu hun zoon Michiel ook in het hoppeverhaal wil stappen. "We zijn nu 24 jaar bezig en met de komst van Michiel moeten we er natuurlijk voor zorgen dat er werk genoeg is."

Langs de Watouseweg komt langzaamaan een nieuwe hoppeveld uit de grond. "In juni studeert onze zoon af als bachelor in de landbouw. Hij wil graag verder in de hoppe, dus we moeten zorgen dat er werk genoeg is", lacht Annick Dekervel. Samen met haar man Johan Rosseel staan ze door weer en wind op hun hoppevelden. Dochter Elien werkt als landbouwdeskundige bij Stad Poperinge, waar ze veel in contact staat met de landbouwers en brouwerijen. Zoon Michiel gaat aan de slag bij zijn ouders en ook de jongste dochter Valentine is van plan om in papa en mama hun voetsporen te treden.

Hopfamilie

"We hebben een beetje een hopplant in de buik. Mijn ouders hebben hoppe gekweekt en ook Annicks ouders hadden hoppe. We zijn eigenlijk een hopfamilie." Dat merk je aan de helpende handen op het veld. Dochters Elien en Valentine en zoon Michiel staan op het veld. Ook Johans vader staat paraat om te helpen. "Als het over de hoppe gaat, is hij er graag bij."


Het ging een tijdje minder goed met de hoppe, maar nu gaat het alsmaar beter. "Dat komt omdat de prijzen weer aantrekkelijker worden en bovendien helpt de stad promoten. Iedereen in de streek engageert zich." De burgemeester is enthousiast over de opbouw van het nieuwe hoppeveld. "De laatste jaren is er een stijging in de hoppe. Ik juich het nieuwe veld zeker toe. Hoppe is immers de kapstok van ons toerisme, daarom dat we het ook willen ondersteunen." Dat hoppe goed groeit in Poperinge weten Johan en Annick als geen ander. "Wij zijn 24 jaar geleden begonnen met occasiemateriaal van onze ouders. Nu zijn we eigenlijk genoodzaakt om nieuw materiaal aan te kopen. Daarom is het belangrijk dat de hoppe meer opbrengt dan dat de installatie ons gekost heeft. Zolang we gespaard blijven van de verwelkingsziekte zitten we op het goede pad. In 2012 hadden we een minder jaar en hebben we eigen geld moeten investeren. Nu trachten we toch contracten van een aantal jaar af te sluiten die ons zekerheid kunnen geven. Nu worden er ook verschillende soorten hoppe geteeld, waarvan een deel naar België gaat, en een ander deel naar Engeland. Er is ook altijd een deeltje dat over de hele wereld wordt verdeeld. Onze hoppe gaat naar handelaars en die verkopen het dan weer door naar brouwerijen."

Afhankelijk van het weer

Hoeveel kilo hop Johan in een jaar teelt is moeilijk te zeggen. "De nieuwe soorten - de aromasoorten - zijn lichter, maar beter in prijs. Aan één hectare hop is er jaarlijks 400 uur werk nodig. Je moet het met hart en ziel doen om vol te houden. Het is natuurlijk aangenaam als de prijs een beetje meegaat. Met het nieuwe hoppeveld erbij zullen we ongeveer 7 hectare hebben. "We zien dit eigenlijk niet als een job. Het is meer een dagelijkse traditie. Ik weet niet of het een voordeel is, maar er is elke dag werk. Als je je product ziet groeien en als je op zondag door je eigen veld kan lopen, doet dat deugd. We zijn heel afhankelijk van het weer. Als het onweert zitten we met een bang hart te hopen dat niet alles kapot zal gaan. De komende jaren zien er goed uit, mede door de contracten die we hebben kunnen sluiten."