Politie patrouilleert, mama's mee naar de bus

Ouders en leerlingen voelen zich ongerust na poging tot ontvoering

De lokale politiezone heeft gisterochtend uitgebreid gepatrouilleerd langs de verschillende scholen in Willebroek en in Mechelen. De aanleiding was de ontvoering van de veertienjarige Loreine afgelopen maandagavond. Op weg van school naar huis werd ze in een bestelwagen getrokken. De tiener kon zich gelukkig net op tijd bevrijden en vluchten.

De tiener was net van haar bus afgestapt aan de halte op het August Van Landeghemplein en was op weg naar huis toen ze in de Kappelenboslaan plots langs achter werd vastgegrepen, een zak over haar hoofd kreeg en in een bestelwagen werd gesleurd. Ze kon uiteindelijk ontsnappen toen de verdachte zich vastreed in de file aan de Boulevardbrug op het kruispunt van de Hoeikensstraat met de Boomsesteenweg. De ontvoering van Loreine zorgde bij heel wat inwoners in Willebroek voor ongerustheid.

Toezicht aan school

Om het veiligheidsgevoel van zijn inwoners te verzekeren, besloot de politie om zowel tijdens de ochtend als 's middags langs de schoolpoorten in Willebroek te gaan patrouilleren. Ook in Mechelen hield de politie een oogje in het zeil. "We deden dat zowel met patrouillewagens maar ook met anonieme voertuigen", klinkt het bij politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. "Niet alleen in functie van het lopende onderzoek maar ook om de mensen op straat gerust te stellen."

De directie van het Koninklijk Atheneum - dat op een wandelafstand van de plek van de feiten ligt - stelt bij haar leerlingen toch bezorgdheid vast. Onder de leerlingen van de middelbare school was de ontvoering dan ook hét gespreksonderwerp gistervoormiddag. "We schrokken wel toen we het nieuws van de ontvoering vernamen", vertellen vier vijfdejaars. "Het houdt je wel bezig en onbewust hou je misschien zelfs verdachte bestelwagens toch wat beter in het gaten dan anders." Scholengroep Rivierenland waartoe de middelbare school toebehoort, kwam gisteren met de directie van zijn scholen in Willebroek, Boom en Niel samen om de feiten te bespreken. "We hebben gezamenlijk een brief opgesteld waarin we naast waakzaamheid ook aan de leerlingen vragen om voor en na school rechtstreeks naar huis te gaan", verduidelijkt adjunct directeur Anne Longrée. "Daarnaast verzekeren we aan de schoolpoorten ook toezicht door onze leerkrachten en de lokale politie."

Al 20 tips

Ondanks de aanwezigheid van de politie waren niet alle inwoners gerustgesteld. Aan de bushalte op het August Van Landeghemplein kwam een ongeruste moeder haar dochter begeleiden tot op de bus. "Ze gaat naar het eerste middelbaar en neemt sinds dit jaar ook voor het eerst de bus naar school. Toevallig ook in de buurt waar alles zich heeft afgespeeld", vertelt de moeder van de twaalfjarige studente. "Toen ik vernam wat er hier gebeurd was, wou ik er vandaag toch bij zijn als ze de bus nam. Ik wou zeker zijn dat er niets zou gebeuren en ze veilig op school zou aankomen."

De speurtocht naar de ontvoerder gaat momenteel verder. Dinsdag verspreidde de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket een oproep naar getuigen. Politie en parket vermoeden dat op het moment van de ontvoering van de tiener en op het moment van haar ontsnapping verschillende getuigen waren. "We kregen al een twintigtal meldingen binnen", luidt het bij parketwoordvoerster Nele Poelmans. Mensen met info kunnen nog steeds terecht op 015/46.44.64.

Een mama vergezelt haar kind op weg naar de bushalte.
Marc Aerts Een mama vergezelt haar kind op weg naar de bushalte.