Pius X krijgt eerste schoolstraat in Kortrijk

Na Wevelgem start ook Kortrijk met schoolstraten. Deze moeten aan het begin en einde van schooltijd autovrij zijn, om verkeerschaos te vermijden. Basisschool Pius X krijgt de primeur.

De Sint-Elooisdreef wordt vanaf maandag 19 september een week autovrij tussen de parking aan de kerk en het kruispunt met de Carpentierlaan. Op woensdag is dat van 11.35 tot 12.05 uur en op vrijdag van 14.45 tot 15.15 uur. De andere dagen duren de autovrije periodes van 8.15 tot 8.45 uur en van 15.45 tot 16.15 uur. Het project moet komaf maken met verkeerschaos aan de school Pius X. Er worden tijdens de proefweek extra gemeenschapswachten en gemachtigde opzichters ingezet om te begeleiden, terwijl ook de politie waakt. "Als de evaluatie goed is, kan de schoolstraat er permanent worden. En kunnen er ook schoolstraten aan andere scholen in Kortrijk komen", zeggen directeur David Desmet en Trui Vanderbeke, trekker van de werkgroep verkeer.

Grootouders

"Maar het kan niet overal", zeggen schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a) en schepen van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA). "Zo kan je geen drukke straat zoals de Oudenaardsesteenweg afsluiten. Maar we geloven er in. Met een schoolstraat motiveer je ouders en leerlingen om meer met de fiets of te voet te komen. ", aldus de schepenen. Al is niet iedereen enthousiast. "Wat met grootouders die slecht te been zijn?", vraagt Raymond Huyghe (69) zich af, die gisterenmiddag zijn kleinkinderen Stan (11), Wolf (10) en Leonie (8) kwam oppikken. "Die moeten dan maar verder parkeren? " Ook Charlotte Merlin (34) uit Kuurne, mama van Lucas (7) en Lauren (4), is niet helemaal overtuigd. "Wie met de auto komt, zal niet meer vlakbij kunnen parkeren, want de parking aan de kerk staat altijd vol. Verder parkeren is niet handig, zeker niet als je ook nog eens een baby mee hebt." (LPS)

Raymond Huyghe met zijn kleinkinderen Wolf, Leonie en Stan.
Johan Anckaert Raymond Huyghe met zijn kleinkinderen Wolf, Leonie en Stan.