Vijf juffen, vijf baby's

VRUCHTBAAR SCHOOLJAAR IN VRIJE BASISSCHOOL DE BOOMGAARD

Schooljaar 2015-2016 blijkt bijzonder vruchtbaar in vrije basisschool De Boomgaard in de Blekerijstraat in Ardooie. Vijf van de 28 leerkrachten verwelkomen dit schooljaar een kindje. Ondanks de organisatorische ongemakken bekijkt directrice Gerda Willemyns het positief. "Dankzij onze juffen blijven de basisscholen bevolkt", lacht ze.

De Beverse juf Charlotte Colpaert, leerkracht van het vierde leerjaar A, beviel in november van haar tweede zoontje Fabrice. Begin maart verwacht Wendy Geleyn uit Roeselare, kleuterjuf in de tweede-derde kleuterklas B, haar tweede kindje. Een maand later is het aan de beurt aan Liesbeth Mestdagh, de Ledegemse juf van het vierde leerjaar B, om haar derde spruit te verwelkomen. In mei wordt Sielke Meseure uit Pittem, leerkracht van het eerste leerjaar B, voor het eerst mama en ook Marieke Wyffels uit Roeselare, juf van het vijfde leerjaar B, bevalt in juli van haar eerste kindje.


"De ooievaar is hier inderdaad overduidelijk gepasseerd", lacht Sielke. "Samen zwanger zijn, is echt tof. Het schept een band en we delen volop ervaringen."


"Op school hebben we niet altijd tijd om over onze zwangerschap te praten, maar dan schakelen we gewoon over op sms of Facebook", vult Liesbeth aan. "We hebben net geen gemeenschappelijke groep." "We zijn vooral enorm begaan met het goed verloop van een zwangerschap en polsen regelmatig bij elkaar of dit of dat wel normaal is", pikt Marieke in. "Zeker voor Sielke en ik, die elk ons eerste kindje verwachten, is het veelvoud aan ervaring meegenomen. Ik ben trouwens de enige van wie het al zeker is dat de baby een meisje wordt (Wendy houdt het geslacht geheim, Charlotte beviel van een zoontje en ook Marieke en Sielke verwachten een zoontje, nvdr) en mocht bij Marieke, die al twee dochtertjes heeft, een doos vol babyspullen oppikken."

Suggesties voor namen

Ook de rest van het schoolteam en de kinderen zijn enorm begaan met de zwangerschappen. "De kinderen trekken vaak grote ogen", gaat Wendy verder. "Ze vragen ons onder andere of we gewoon een beetje verdikt zijn of echt zwanger zijn, of het een jongen of een meisje of misschien wel een tweeling wordt en of we een meter en peter uit de klas gaan kiezen."


"Ook de collega's zijn enorm zorgzaam", weet Charlotte. "Soms zelfs een beetje te. Zware zaken heffen, laten ze niet toe en ook de zittende taakjes zijn voor de zwangere juffen. Wel wordt het voor hen een duur jaar, met al die cadeautjes. Maar in ruil krijgen ze veel uitnodigingen voor babyborrels", lacht de mama.


In de leraarskamer prijkt aan het prikbord ook per zwangere juf een blad waarop de rest van het team suggesties voor namen kan schrijven. "We durven daar bij elkaar als plagerijtje ook wel eens de namen van stoute kindjes tussen te schrijven", lacht Liesbeth.

Vervangingen

Vijf zwangere juffen betekent ook vervangingen, maar directrice Gerda Willemyns is vooral blij dat haar juffen hun zwangerschappen enigszins wisten te spreiden. "Alleen Wendy is al afwezig van zodra ze wist dat ze zwanger was", zegt ze. "Dat is omwille van besmettingsgevaar de regel. Maar het betekent ook dat we haar het volledige schooljaar vervangen. Charlotte en Liesbeth wisselen elkaar af in het vierde leerjaar. Charlotte komt terug na de paasvakantie en net dan neemt Liesbeth even afscheid. Sielke wordt ook na de paasvakantie vervangen en Marieke blijft normaal heel het schooljaar paraat. De kinderen ondervinden hier geen hinder van. Ze weten dat hun juf vervangen wordt als de baby eraan komt. Soms zijn die vervangingen zelfs moeilijker voor de ouders dan voor de kinderen."