NieuwPittemEgem niet onder de indruk van meerjarenplan: “Groot Calimerogehalte”

De gemeenteraad van Pittem.
Sam Vanacker De gemeenteraad van Pittem.
Oppositiepartij NieuwPittemEgem is niet onder de indruk van het meerjarenplan. Fractieleider Christophe Vancoillie is bijzonder scherp voor wat hij omschrijft als het ‘enorme calimerogehalte’. “Zij zijn groot en wij zijn klein. Het is altijd de schuld van een ander.”

Vancoillie en zijn partijgenoten loven wel een aantal positieve zaken uit het plan, zoals de maatregelen tegen wateroverlast, de plannen voor een mobiliteitsplan, het budget voor de vernieuwing van de sportsite en de uitbreiding van de zorgmogelijkheden. Al ziet NPE in het meerjarenplan ook gemiste kansen. “We vinden weinig tot niets voor Egem, terwijl er ook geen extra geld is voor fiets-of voetpaden, we zien niets over een jeugdhuis, over een herbestemming van het klooster wordt niet gepraat en er zijn geen plannen om jonge gezinnen aan te trekken of om de winkelleegstand tegen te gaan.”

Propaganda voor fusies

“Dit meerjarenplan getuigt van een gebrek aan visie, terwijl we voor veel investeringen niet eens een bedrag zien staan. Uit de omgevingsanalyse blijkt bovendien dat jullie een Calimerocomplex hebben. Bij de conclusies van de omgevingsanalyse lees ik telkens de zin ‘daar kunnen we als klein lokaal bestuur weinig of geen invloed op uitoefenen of ‘onze buurgemeenten bieden al heel wat aan’. Overal keert die zin terug, zowel qua sport-en cultuuraanbod, communicatie, klimaat, mobiliteit en betaalbare huisvesting. Op wat hebben jullie dan wel invloed? In bepaalde passages lijkt dit document pure propaganda voor fusies.”

Boycot

“We zijn ook klein”, reageert burgemeester Ivan Delaere (CD&V). “Dat is jammer genoeg de realiteit. Al het geld stroomt steeds verder weg naar grote steden als Antwerpen. Ik nodig u uit om eens mee te gaan naar Brussel. De overheid is langzaam bezig met kleine gemeenten te boycotten opdat we de handdoek in de ring zouden gooien. Als kleintje heb je niet de financiële armslag om zomaar je zin te doen, dus ben je afhankelijk van subsidies. Maar als kleine gemeente liggen we op dat vlak op de laagste rayon in Brussel. En dan moeten wij uitleggen aan de burger waarom een bepaalde straat nog niet heraangelegd is. Maar toch ben ik fier op Pittem. Door ons te verenigen in drukkingsgroepen met andere kleine gemeenten, zoals het plattelandsplus-verhaal, konden we wel wat gewicht in de schaal leggen.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luc Lefevre

    Helaas is de visie van de burgemeester nu eenmaal de juiste. Proberen we er maar het beste van te maken.