Mountainbiker (51) wordt onwel tijdens avondrit Bikedevils en overlijdt

De 51-jarige Tieltenaar stierf tijdens de avondrit van mountainbikeclub Bikedevils in Pittem.
Danny Sagaert De 51-jarige Tieltenaar stierf tijdens de avondrit van mountainbikeclub Bikedevils in Pittem.
In Pittem is tijdens een avondrit van mountainbikeclub Bikedevils een 51-jarige deelnemer overleden. De Tieltenaar werd onwel, belde nog naar zijn vrouw, maar overleed kort nadien. “Het noodlot slaat toe en je staat machteloos", zegt organisator Eddy Truyaert.

Al meer dan twintig jaar organiseert Bikedevils uit Pittem een rit op zondag, de zogenaamde Helletocht. Een jaar of vijf geleden werd daar ook een avondrit aan gekoppeld, in het donker op vrijdagavond. De deelnemers hebben verlichting bij en volgen een schaars verlicht parcours. Ook Stefaan Bauwens, een 51-jarige man uit Tielt, nam deel aan de avondrit die startte aan de sporthal De Magneet in Pittem. Maar onderweg liep het verkeerd.

Gevonden door andere deelnemer

De mountainbiker, die naar verluidt alleen de tocht afwerkte, werd in de buurt van de kliniek Sint-Jozef onwel. Hij stopte, haalde zijn smartphone boven en belde naar zijn echtgenote om te zeggen dat hij zich allesbehalve goed voelde. De vrouw repte zich onmiddellijk naar Pittem. Intussen was Stefaan Bauwens in elkaar gezakt. Hij werd gevonden door een andere deelnemer. De Tieltenaar werd gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Hij overleed ter plaatse.

De politie en enkele mensen van de organisatie bij de fiets van het slachtoffer.
Danny Sagaert De politie en enkele mensen van de organisatie bij de fiets van het slachtoffer.

Vorige keer wel succes

De verslagenheid bij de betrokkenen en de organisatie van de avondrit is groot. “Een aantal jaar geleden hadden we al eens iets gelijkaardig voor tijdens de dagrit”, zegt organisator Eddy Truyaert. “Een deelnemer zakte in elkaar. Maar toen waren we met velen in zijn buurt, waardoor we onmiddellijk de reanimatie konden starten, in afwachting van de komst van de hulpdiensten. De man haalde het, een week nadien kwam hij ons bedanken. Vandaag hebben we helaas niks kunnen doen. Het noodlot sloeg toe op een vrij verlaten plek. Dit is onwezenlijk. Onze gedachten gaan uit naar de familie van de overleden deelnemer.”

Kort na het overlijden van Stefaan Bauwens was nog niet duidelijk of de Helletocht van zondag plaats zou vinden zoals gepland. “Eerst moeten we dit even laten bezinken en alles op een rijtje zetten”, zei Eddy Truyaert vrijdagavond. Uiteindelijk werd beslist om het evenement toch te laten plaatsvinden. De organisatie droeg wel een zwart rouwlint en aan de startplaats lag een tekst om de gestorven mountainbiker te herdenken.

De 51-jarige Tieltenaar stierf tijdens de avondrit van mountainbikeclub Bikedevils in Pittem.
Hans Verbeke De 51-jarige Tieltenaar stierf tijdens de avondrit van mountainbikeclub Bikedevils in Pittem.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.