Man vraagt werkstraf voor vuistslag met hersenbloeding tot gevolg: slachtoffer verblijft nog altijd in revalidatiecentrum

Het gerechtsgebouw in Brugge.
SDVO Het gerechtsgebouw in Brugge.
Een 29-jarige Pittemnaar is bereid een werkstraf uit te voeren voor een vuistslag die hij dit voorjaar uitdeelde aan Davy Vandewalle (39) uit Pittem. De trucker werd met een hersenbloeding opgenomen in het ziekenhuis. Hij verblijft nog altijd in een revalidatiecentrum.

De feiten op 13 april voor de woning van het slachtoffer in de Tieltstraat leken aanvankelijk een daad van zinloos geweld. Ook de advocate van Davy Vandewalle (39) herhaalde dat woensdagmorgen nog eens in de Brugse rechtbank. “Mijn cliënt werd in zijn wagen gevolgd door de beklaagde, die met de fiets was”, pleitte zij. “Hij werd uiteindelijk tegen zijn voertuig geduwd en geschopt en geslagen. De beklaagde liet hem daarna voor dood achter. In het UZ in Gent stelden de dokters een hersenbloeding vast, waardoor het linkerbeen van mijn cliënt nog altijd niet naar behoren werkt. Hij is voorlopig een jaar buiten strijd en verblijft nog altijd in een revalidatiecentrum. Alleen in het weekend mag hij af en toe eens naar huis.” 

Dronken

Volgens het parket en de verdediging was van zinloos geweld geen sprake. “Dit is geen zwart-witverhaal”, stelde de procureur. “De aanleiding voor het dispuut is een verkeersincident kort daarvoor. Op camerabeelden is te zien hoe het slachtoffer geen voorrang verleende aan twee fietsers (de beklaagde en zijn vriend, nvdr). Wat daarna gebeurd is, is niet helemaal duidelijk. Nergens is bewijs dat het slachtoffer geschopt en geslagen werd. We hebben alleen de verklaring van de beklaagde. Hij gaf toe dat hij de man geduwd en geslagen heeft, maar meer niet. Ik ben in dit dossier niet blind voor de rol van het slachtoffer en kan me vinden in een werkstraf.” 

Volgens de verdediging had het slachtoffer bovendien te veel gedronken. “Een vriend van de man verklaarde dat ze die avond op een feestje waren geweest en hij nog voorgesteld had het slachtoffer naar huis te voeren”, vertelde Luc Arnou, de advocaat van Simon V. “Mijn cliënt en zijn kameraad werden op dat kruispunt geconfronteerd met een dronken chauffeur en moesten uitwijken om een ongeval te veroorzaken. Hij is de man achterna gereden om verhaal te halen. Het zal vermoedelijk brutale praat geweest zijn, maar ook het slachtoffer begon te roepen en te tieren. Mijn cliënt heeft hem uiteindelijk een duw gegeven, waarop de man is gevallen. Maar was dat door die duw of door zijn alcoholgebruik? Dat weten we niet.” 

Davy Vandewalle vraagt een voorlopige schadevergoeding van twintigduizend euro. Vonnis op 23 oktober.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.