Jubilerende blaaskapel herdenkt jaar lang hun stichter-dirigent Marc Debruyne

Het bestuur van Die Original Dorfmusikanten viert zijn dertigste verjaardag en herdenkt hun stichter Marc Debruyne.
Joris Defour Het bestuur van Die Original Dorfmusikanten viert zijn dertigste verjaardag en herdenkt hun stichter Marc Debruyne.
Die Original Dorfmusikanten vieren dit jaar hun dertigjarig bestaan. Het wordt vooral een herdenkingsjaar waarop de muzikanten hulde willen brengen aan hun stichter, bezieler, dirigent en vriend Marc Debruyne, die vorig jaar overleed. Het herdenkingsjaar start met het ‘Weekend der Blasmusik’ op 30 en 31 maart.

De Stimmungskapelle Die Original Dorfmusikanten bestaat dit jaar 30 jaar en dat wil de vereniging het komende jaar niet onopgemerkt laten voorbijgaan. De blaaskapel werd in 1989 opgericht door Pittemnaar Marc Debruyne en bestaat uit 24 muzikanten. Ze brengen vooral blaasmuziek uit Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Door de jaren heen bouwden ze een stevige reputatie op in de wereld van de blaaskapellen met naam en faam in binnen- en buitenland. Bij de Europese kampioenschappen in 2015 in Kerkrade behaalden ze nog een voortreffelijk resultaat.

Die Original Dorfmusikanten in hun grote bezetting, hier nog met dirigent Marc Debruyne.
Joris Defour Die Original Dorfmusikanten in hun grote bezetting, hier nog met dirigent Marc Debruyne.

Hechte vrienden

Marc Debruyne was de stichter, bezieler, duivel-doet-al en dirigent van de blaaskapel. Zijn muzikanten bleven vorig jaar eind mei dan ook verweesd achter bij het overlijden van hun dirigent op 55-jarige leeftijd. Marc verloor de strijd tegen kanker en had voor zijn overlijden nog één droom: “Ik hoop dat de Dorfmusikanten ook na mij hechte vrienden blijven, want daarin schuilt de kracht van onze vereniging. Uiteraard in combinatie met kwaliteitsmuziek, maar samen plezier beleven is minstens even belangrijk. Als ik straks van hierboven naar het volgende Heimatkonzert kan kijken en ik zie dat alles op wieltjes loopt, zal ik een gelukkig mens zijn”, vertelde hij toen. Het waren geen makkelijke maanden voor de muzikanten, want Marc deed zowat alles. Ze moesten een klein bestuur uit de grond stampen en taken verdelen. Maar de droom van Marc is uitgekomen, ze staan er en gaan dit jaar hun stichter en dirigent muzikaal herdenken.

Stichter, bezieler en dirigent wijlen Marc Debruyne.
Joris Defour Stichter, bezieler en dirigent wijlen Marc Debruyne.

Herdenkingsweekend

Onder de titel ‘A Tribute to Marc’ starten ze het jubileumjaar en herdenkingsjaar in het weekend van zaterdag 30 en zondag 31 maart in zaal De Fontein in de Fonteinestraat in Pittem. Op zaterdag vanaf 20 uur is er het traditioneel Heimatkonzert, waarbij de muzikanten van Die Original Dorfmusikanten Marc muzikaal in de bloemetjes zetten. Daar brengen ze onder andere een door de Duitse componist Peter Schad speciaal voor Marc geschreven arrangement ‘Für mein Freund Marc’. Debruyne kreeg dit werk vorig jaar tijdens het Heimatkonzert, maar kon het helaas niet meer aanhoren. Nu brengen zijn muzikanten dit werk in première. De herdenking gaat verder op zondag met een Frühlingfest van 11 tot 17 uur. Na een aperitief kan iedereen tussen 12 en 14.30 uur aanschuiven voor een lunch met op het menu warme beenhesp met groentjes en krielaardappeltjes. Vanaf 15 uur staan de taart en koffie klaar. Tussendoor kun je uiteraard genieten van muziek met optredens van drie vermaarde blaaskapellen. De Boerenblaaskapel uit het Nederlandse Genhout bijt de spits af, gevolgd door de Pompzwengels uit Geffen, ook in Nederland. De Maasgalmkapel uit Kessenich is de afsluiter van het herdenkingsweekend. Kaarten en reserveren voor de lunch op zondag kan op www.musikanten.be. Na betaling zal alles klaar liggen aan de ingang. Reserveren kan ook op 0498/04.45.04. Zowel voor het concert op zaterdag (tien euro) als de optredens op zondag (vijf euro of zestien euro met lunch) zijn de kaarten beperkt.

Katharina Eloot, de weduwe van Marc Debruyne, is nauw betrokken bij het programma.
Joris Defour Katharina Eloot, de weduwe van Marc Debruyne, is nauw betrokken bij het programma.

Nieuwe dirigent

Met het overlijden van Marc verloren Die Original Dorfmusikanten ook hun dirigent. Tijdens zijn laatste maanden had Marc echter al een vervanger geregeld met Jacky De Muynck uit Moerbeke. Jacky had al een voorgeschiedenis in de Pittemse blaaskapel, waar hij vijftien jaar in gespeeld heeft op euphonium en bastuba. Na een onderbreking van twee jaar is hij nu terug. “Iedere dinsdag moet ik toch een 150 kilometer rijden naar Pittem om de blaaskapel te leiden, maar ik doe het met volle goesting en overgave. De klik is er nog en hopelijk nog voor lang”, zegt Jacky. De liefde voor muziek kreeg hij van zijn vader en ondertussen is hij gehuwd met klarinettiste Tania en ook zijn kinderen zijn al door de muziekmicrobe besmet. Gedreven door muziek voltooide hij in 2013 ook de opleiding orkestdirectie bij docenten Luc Van Acker en Bart Picqueur. Hij is ook nog dirigent bij de harmonie Concordia Overslag.

Nieuwe dirigent van Die Original Dorfmusikanten Jacky De Muynck.
Joris Defour Nieuwe dirigent van Die Original Dorfmusikanten Jacky De Muynck.

Die Original Dorfmusikanten hebben nog plannen binnen hun jubileum- en herdenkingsjaar. Zo willen ze rond 5 juli de verjaardag van Marc herdenken met een optreden, eventueel gekoppeld aan een kleine tentoonstelling rond de jubilerende blaaskapel. Op zaterdag 5 oktober is er weer feest in De Fontein met de ‘Nacht van de Blaasmuziek’, waarbij de harmonie zelf speelt vanaf 18 uur tijdens een avondmaaltijd en vanaf 19.45 uur zullen er optredens zijn van verschillende gastkapellen uit binnen- en buitenland.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.