In voetsporen vader en grootvader: Chris (49) is nieuwe deken Zotte Maandag

Chris Schelstraete.
Foto DJP Chris Schelstraete.
Chris Schelstraete (49) is met een grote meerderheid van 232 stemmen verkozen tot de 122ste deken van de Sint-Elooisgilde. Op Zotte Maandag, 16 juli 2018, staat hij in de kijker, precies 25 jaar nadat zijn vader Gilbert werd gehuldigd als deken.

Chris woont in de Claerhoutdreef op het Goed ter Claerhout, een hoeve met een verleden dat teruggaat tot de middeleeuwen. Er wordt vooral witloof geteeld. Hij trouwde in 1990 met Mieke De Brabant (49) en heeft twee zonen, Olivier (25) en Gauthier (21). De kersverse deken is geen onbekende binnen de Sint-Elooisgilde. Hij zit al tien jaar in het bestuur en meevieren doet al 27 jaar lang. "Zotte Maandag werd me met de paplepel ingegeven, mijn pa was deken in 1993 en mijn grootvader langs mijn moeders kant, Omer Devriese, was deken in 1970. Ook mijn oom zaliger, Eric Devriese, was deken in 1999", zegt Chris. Van jongs af aan was Chris een vaste waarde op de wagen van het Bergcomité, meestal verkleed als vrouw. "Zotte Maandag is een hoogdag voor mij. De wagen van Den Berg werd jaren op onze hoeve gebouwd."


Chris is niet alleen gek op Zotte Maandag, maar ook op voetbal. Hij speelde tot zijn 20ste bij het eerste elftal van KSV Pittem en ook zijn zonen Olivier en Gauthier zijn voetballers. Gauthier speelt nu nog bij Mandel United. En wat wil de nieuwe deken voor Zotte Maandag 2018? "Een mooie stoet, veel ambiance en leute en als vedette misschien een 'zotte madam' als Maaike Cafmeyer, al zou mijn vrouw liever Kurt Rogiers zien komen." (DJP)