Guido neemt na 50 jaar afscheid van Zotte Maandag

VOORZITTER PITTEMS FEESTCOMITÉ GEEFT FAKKEL DOOR

Guido Defour en Miss België 2011 Justine Dejonckheere op Zotte Maandag.
DJP Guido Defour en Miss België 2011 Justine Dejonckheere op Zotte Maandag.
Guido Defour (69), één van de drijvende krachten achter Zotte Maandag, zal komende maandag voor de laatste keer meewerken achter de schermen van het Pittemse kermisweekend. "Volgend jaar word ik 70, het is tijd om de fakkel aan de jongeren door te geven." Het boek dat hij in 2011 schreef rond Zotte Maandag was de voorloper van zijn afscheid.

Guido zette zijn eerste stappen in het kermisgebeuren vijftig jaar geleden toen hij als student meehielp aan de bierkelders van Hoogstudentenclub Pallieter tijdens Zotte Maandag. In 1973 besloten de organisatoren een vedette naar Zotte Maandag te halen en dat werd Willeke Alberti. Het werd de start van een traditie. "Tijdens het Jaar van het Dorp in 1974 was de onlangs overleden Walter De Buck te gast en sindsdien zoeken we ieder jaar iemand die in het feest past. Goeie en minder goeie vedetten passeerden de voorbije jaren de revue en het is moeilijk om nog grote namen tegen een betaalbare prijs hier te krijgen. Schoon volk is dan weer geen probleem, daarvan getuigen mijn laatste vip's met de eerste en tweede eredame van Miss België 2015", vertelt de vedettenjager van Zotte Maandag.

Op de foto met Laura Lynn.
DJP Op de foto met Laura Lynn.

Manusje-van-alles

"Ik stond ook mee aan de wieg van de Dag van het Kind, waarvan dit jaar de 37ste editie plaatsvond. Dat betekent meehelpen bij de denktank, het maken van de zakken vol geschenken, opvang van de pers, zorg voor de kermiskaartjes."


Guido springt ook bij met de organisatie van het Vlaams Gala en de tekenprijskamp, zette vier tentoonstellingen op poten en hielp


het Pittems Zotje op de wereld zetten. Als persmedewerker zorgde hij ieder jaar voor een uitgebreide persmap en zijn fotoarchief was dankbaar materiaal voor het boek dat hij in 2011 schreef over de Pittemse kermis en Zotte Maandag. Om maar te zeggen dat Guido een echt manusje-van-alles is.

Met Sint-Elooivoorzitter Lionel Debever de kermisaffiche keuren.
DJP Met Sint-Elooivoorzitter Lionel Debever de kermisaffiche keuren.

Afscheid

Maar daar komt komende maandag een einde aan. "Omdat ik in 2016 70 jaar word, denk ik dat de tijd gekomen is om ermee te stoppen. De jeugd eist haar plaats op. Ik ben de oudste van het comité en het is dus aan mij om het voorbeeld te geven. Ik zal ook geen schoonmoeder spelen en breek volledig, ook als voorzitter van het feestcomité neem ik afscheid."


Guido Defour neemt met een goed gemoed afscheid. "Ik ben blij dat ik het boekje over de kermis geschreven heb, ik heb genoten van de jarenlange samenwerking met vele mensen en neem afscheid tijdens de evaluatie kort na Zotte Maandag. Ik moet dan ook iedereen bedanken voor de hartelijkheid, de medewerking, het enthousiasme en de vele schone uren."

Guido en oliebollen, een perfect duo.
DJP Guido en oliebollen, een perfect duo.
Helpen bij het kermisgebeuren aan de tapkraan.
DJP Helpen bij het kermisgebeuren aan de tapkraan.
Kos