Doe eens babbel met een 'levend boek'

PSYCHIATRIEPATIËNTEN SPELEN OPEN KAART IN ARHUS

Caroline Van Holme praat openhartig over haar alcoholverslaving.
Foto Joke Couvreur Caroline Van Holme praat openhartig over haar alcoholverslaving.
Onder de noemer 'De Levende Bibliotheek' komen elf (ex-)patiënten en medewerkers van de psychiatrische kliniek Sint-Jozef in Pittem straks hun verhaal doen in kenniscentrum ARhus. Bezoekers krijgen er de kans om met hen een persoonlijk gesprek te voeren. Een van die 'levende boeken' is Caroline Van Holme. Zij praat openhartig over haar alcoholprobleem.

Het initiatief is gebaseerd op 'The Human Library', een Deens project dat het taboe rond psychiatrie wil doorbreken. Op 2 oktober kunnen bezoekers in ARhus kiezen uit elf boekenkaften, met daarop telkens een korte, ietwat cryptische omschrijving van een verhaal op de kaft. Daarna krijgen ze de kans om een half uur lang aan tafel te gaan zitten voor een onbevangen, persoonlijk gesprek met de mens achter dat verhaal.


Caroline Van Holme (53) kampte jaren lang met een alcoholverslaving. Na meerdere passages in Pittem leerde ze dat het leven ook zonder alcohol de moeite waard is en dat besef probeert ze nu over te brengen aan lotgenoten in Pittem. Door haar verhaal te doen.


"Twee jaar lang dronk ik in het grootste geheim", vertelt Caroline. "In de kelder thuis had ik een drankvoorraad staan naast de wasmachine. Elke dag opnieuw stond ik 'de was' te doen. Ik dronk ongeveer een bak bier per dag. Pepermuntjes helpen, maar zowel bij mijn familie als in de school waar ik les gaf waren er vermoedens. Toch durfde niemand me erover aanspreken tot het te laat was."


"Uiteindelijk kostte de drank me mijn job en mijn huwelijk. Zeven jaar geleden werd ik voor het eerst opgenomen in Pittem. Mijn man en mijn zus hadden me erheen gebracht. Ik ben er niet trots op, maar net na het intakegesprek ben ik gaan lopen. Een kleine tien minuten later pikte mijn man me een paar straten verder op en hij maakte me wijs dat we terug naar huis zouden gaan nadat we eerst mijn zus zouden gaan oppikken aan de ingang van de kliniek. Maar mijn familie had intussen met de mensen van Pittem afgesproken dat ik hoe dan ook opgenomen zou worden. Mijn zus had daarvoor de toestemming gegeven aan de kliniek. Een drastische beslissing, maar het is mijn redding geweest en ik ben er haar nog altijd erg dankbaar voor. Dan is het herstel eindelijk begonnen."


Dat eerste verblijf duurde zes maanden en in de jaren erop herviel Caroline nog twee keer, maar telkens voor relatief korte periodes.


"Praten is het enige dat helpt", gelooft ze. "Intussen heb ik een opleiding ervaringsdeskundige in de gezondheidszorg achter de rug en ga ik wekelijks praten met de mensen in Pittem. En straks doe ik dat voor het eerst ook in ARhus. Iedereen is welkom."

Buiten muren treden

Dat laatste beaamt Thomas Dhondt van de kliniek Sint-Jozef Pittem.


"Door buiten de muren van de kliniek te treden hopen we het taboe dat nog steeds heerst rond psychiatrie te doorbreken. Al te vaak denken mensen nog aan dwangbuizen en isolatiecellen als ze het woord psychiatrie horen. Daar moeten we vanaf. Wat we willen duidelijk maken met dit project is dat onze patiënten mensen zijn van vlees en bloed. Gewone mensen met verhalen over verlies en ziekte, maar vooral over hoop, herstel en veerkracht."


'De Levende Bibliotheek' is helemaal gratis en vindt plaats op maandag 2 oktober tussen 15.30 en 18 uur in ARhus. Op voorhand een gesprek met een van de 'levende boeken' reserveren is niet verplicht, maar wel aangeraden. Dat kan via de website van ARhus, waar ook de covers van de boeken te raadplegen zijn.