Buurtbewoners AM Power krijgen samen 20.000 euro schadevergoeding

Buurtbewoners van het composteringsbedrijf AM Power in Pittem hebben samen zo'n 20.000 euro morele schadevergoeding gekregen voor de jarenlange geurhinder dat het bedrijf veroorzaakte. "Maar voor ons blijft het belangrijkste dat de geur verdwijnt. Die is er nu nog steeds", reageert buurtbewoner Luc Madou.

De zaakvoerder van het bedrijf moest zich begin vorige maand verantwoorden voor diverse inbreuken op de exploitatievoorschriften en de milieuwetgeving. De discussie tussen de zaakvoerder van AM Power langs de Brugsesteenweg en de buurtbewoners sleept al enkele jaren aan.

Stank

Sinds de komst van het bedrijf in 2008 vonden de omwonenden naar eigen zeggen nooit meer rust. "Zelfs in onze tuin zitten lukt niet. De stank is te hard", klonk het tijdens de vorige zitting.


Bij het bedrijf lieten ze verstaan dat er van slechte wil absoluut geen sprake was en dat er al heel wat investeringen werden gedaan om de overlast te beperken. In de toekomst zal dat blijven gebeuren om de overlast tot een minimum te herleiden.


De rechtbank acht de inbreuken nu bewezen en legde de schadevergoedingen op.

Boete

Het bedrijf kreeg ook een boete opgelegd van 48.000 euro, waarvan 12.000 euro effectief. De zaakvoerder van het bedrijf kreeg een boete van 12.000 euro, waarvan de helft met uitstel.


Voor de buurtbewoners is dat echter een magere troost. "De vergoeding maakt iets goed, maar dat lost het probleem niet op", reageert Luc Madou. "Je mag hier gerust passeren: de geur blijft aanwezig. Nochtans is het voor ons veel belangrijker dat die stank zou verdwijnen. Ach, ik vrees dat we opnieuw vertrokken zijn voor enige tijd en dat de beloofde investeringen en aanpassingen niet zullen gebeuren."

"Geen parfumerie"

De zaakvoerder zelf kan nog steeds in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. Dat zal de komende tijd beslist worden. Tijdens de vorige zitting liet zijn advocaat alvast verstaan dat enige geurhinder niet te vermijden valt. "Het is nu eenmaal geen parfumerie", klonk het toen.


(MMB)