Parket wil verbod op dieren houden voor heel gezin

LANDBOUWERS OMZEILDEN SANCTIE DOOR BOERDERIJ OP NAAM OUDERS TE ZETTEN

Landbouwerskoppel Stefan V. en Sonia S. bij enkele van hun runderen, in mei 2014.
Foto Mozkito Landbouwerskoppel Stefan V. en Sonia S. bij enkele van hun runderen, in mei 2014.
Stefan V. en Sonia S. uit Heikruis zijn opnieuw in de correctionele rechtbank verschenen. Eerder kregen ze daar al het verbod om nog langer dieren te houden en landbouwactiviteiten uit te voeren, onder meer wegens verwaarlozing. Maar volgens het parket omzeilden ze dat verbod door hun landbouwbedrijf op naam van haar ouders te zetten. Daarom worden ook zij nu vervolgd.

Het koppel kent de weg naar het justitiepaleis intussen uit het hoofd, net zoals de inspecteurs van Dierenwelzijn de weg naar hun boerderij in Heikruis perfect kennen. De omstandigheden waarin hun dieren moesten leven, waren (en zijn) dan ook erbarmelijk. Sinds 2006 zagen ze niet minder dan zeshonderd dieren in beslag genomen worden - veelal runderen. Een deel ervan moest afgemaakt worden, andere werden verkocht. In 2012 legde het hof van beroep hen uiteindelijk het verbod op om nog langer landbouwactiviteiten uit te voeren. Ook mochten ze nooit nog dieren houden.


In 2014 werd dat verbod nogmaals uitgesproken door de correctionele rechtbank. Maar volgens het parket trok het koppel zich daar niets van aan. "Ze hebben het landbouwbedrijf gewoon op naam van de ouders van mevrouw gezet", klonk het. "Zo omzeilden ze het verbod. In realiteit helpen de ouders immers af en toe, maar de werkelijke eigenaars zijn zij zelf."


Dat er doorheen de jaren weinig veranderd was, bleek bij elke controle die tussen 2014 en 2016 uitgevoerd werd. De inspecteurs troffen graatmagere runderen, kalveren en schapen aan, terwijl er wel degelijk meer dan voldoende voedsel voorradig was op de boerderij. Voorts moesten de dieren hun dagen slijten in duistere stallen, waarvan sommige niet hoog genoeg waren om de dieren rechtop te laten staan. Schrijnende toestanden waar het parket nogmaals paal en perk aan wil stellen. Daarom werden deze keer ook de ouders van Sonia S. vervolgd.

Krachtig signaal

"We weten dat zij het ook maar voor hun dochter en haar man gedaan hebben, maar hier is een krachtig signaal nodig", aldus het parket. Ook voor de ouders wordt nu een verbod op het houden van dieren en het exploiteren van een landbouwbedrijf gevraagd. Daar komt ook een vordering bij van een boete ter waarde van 3.000 euro. Voor het koppel zelf wordt dan weer een boete van 30.000 euro gevraagd.


Maar dat vonden de betrokkenen zwaar overdreven. "Wij worden al jaren gekruisigd", riep Sonia S. uit in de rechtbank. "Het levenswerk van mijn ouders wordt vernietigd. Zij zijn daar echt kapot van." Ze werd vervolgens bijgetreden door haar vader Roger. "Ze zijn hier al eens onterecht veroordeeld, en nu komt daar deze vordering bij", haalde hij uit. "Overdreven, overdreven, overdreven!" Hun advocaat Hans Deneyer verwoordde het iets genuanceerder. "Voor het koppel is het boeken toe na het arrest van het hof van beroep", sprak hij. "Voor hen is het verhaal in de landbouw gedaan. Maar voor de ouders vindt ik een definitief verbod op het houden van dieren toch wel verregaand. Die mensen hebben al heel hun leven een landbouwbedrijf - en een blanco strafregister. Geef hen tenminste nog een kans."


V. en S. moesten ook nog voorkomen in een tweede zaak. Ze worden er immers van beschuldigd hormonen gebruikt te hebben. In dat dossier wordt een boete van 3.000 euro gevorderd. Uitspraak op 20 april.