Op kamp met ... MINECRAFT

DERTIG KINDEREN VULLEN VAKANTIE IN ROND POPULAIR VIDEOSPEL

De deelnemers zitten geconcentreerd naar het scherm te staren. Al hebben ze dat voor alle duidelijkheid niet een hele week gedaan.
Mozkito De deelnemers zitten geconcentreerd naar het scherm te staren. Al hebben ze dat voor alle duidelijkheid niet een hele week gedaan.
Hebt u al gehoord van het videospel Minecraft? Razend populair is het. Zo populair zelfs, dat er afgelopen week in OC Huize Terloo een kamp rond georganiseerd werd. En neen, de dertig deelnemers zaten niet heler dagen achter een scherm te muisklikken.

Minecraft is zo'n buitenbeentje in de wereld van videogames dat langzamerhand een cultstatus bereikt heeft. Worden de nieuwste spelletjes in de markt gezet met een grafische beeldkwaliteit om 'U' tegen te zeggen, dan doet Minecraft net het omgekeerde. Het spel oogt geblokt, alsof het ergens eind jaren 80 gemaakt is. Maar het spelplezier lijkt eindeloos. De bedoeling is om grondstoffen te delven, en ermee aan het bouwen te gaan. Als beginner mag je wellicht blij zijn wanneer je een blokhut overeind krijgt, maar online kan je de meest indrukwekkende bouwwerken terugvinden, zoals het witte huis. Kortom: je bouwt je eigen fantasywereld, en je kan het ook nog eens opnemen tegen andere spelers.


Wereldwijd ging het spel al meer dan 100 miljoen keer over de toonbank. Vooral bij spelers jonger dan 16 jaar is het immens populair. En daar wilde de gemeente Pepingen op inspelen, met een Minecraftkamp in de voorbije herfstvakantie. "Het idee ontstond eerder toevallig", zegt initiatiefneemster Ann Vandamme. "Mijn zoon is een grote fan. Om zijn leefwereld beter te begrijpen, volgde ik zelf een workshop rond Minecraft. Enkele maanden geleden kwam ik in contact met vzw Het Lezerscollectief en Cultuurconnect, een labo voor bibliotheken en cultuurcentra. Zij stuurden ons verschillende ideeën voor jeugdkampen door. Minecraft was één van de onderwerpen en ik was meteen enthousiast. Met hulp van de gemeente Pepingen, die logistieke ondersteuning bood, konden we van start gaan. Na amper één dag waren de dertig beschikbare plaatsen ook al ingenomen. De wachtlijst telde nog eens twintig namen."

Een beeld uit het spel.
RV Een beeld uit het spel.

Meer dan gamen alleen

Het Minecraftkamp vond plaats in OC Huize Terloo. De deelnemers ontdekten er meer van het spel, maar daar bleef het niet bij. "Minecraft vormde de rode draad, maar het ging zeker niet de hele tijd over het computerspel zelf", klinkt het. "Zo leerde Eliane De Moor van vzw Het Lezerscollectief jongeren volgens leeftijdscategorie ook andere fantasy-werelden ontdekken, zoals bijvoorbeeld 'De tovenaar van Oz'. De kinderen hebben ook een eigen film gemaakt, die de ouders in avant-première te zien kregen. En de workshop eindigde met een tentoonstelling over Minecraft."

Familiaal gebeuren

Bedoeling was ook om aan te tonen dat computerspelletjes spelen een familiaal gebeuren kan zijn. Volgens Ann Vandamme zouden ouders dan ook zelf Minecraft moeten spelen. "Onderzoekers van de KU Leuven volgen ons hierin", zegt ze. "Gamen is niet altijd negatief, het kan net de geest van jongeren verruimen. Daarom zeggen we aan de ouders: game mee met je kind. Zo kan je zijn of haar leefwereld ook beter begrijpen. Er zijn natuurlijk ook negatieve aspecten, zoals geweld in games of een gameverslaving. Maar als je dichter bij je kind staat, kan je dit vermijden. En voor alle duidelijkheid: de deelnemers aan het Minecraftkamp gingen ook vaak eens buiten spelen."


De organisatoren blikken dus tevreden terug op de eerste editie en overwegen om er ook in de krokusvakantie mee uit te pakken.