Na tien jaar: een beslissing. Nu: realiseren?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN PEPINGEN

Het dossier rond de invulling van De Zagerij kabbelt al jaren verder, zonder uitzicht op een oplossing.
Foto Mozkito Het dossier rond de invulling van De Zagerij kabbelt al jaren verder, zonder uitzicht op een oplossing.
De Zagerij is een symbooldossier voor Pepingen. Al meer dan tien jaar weet niemand wat de toekomst van het gebouw is. Wordt het administratief centrum? Een bibliotheek? Of een kinderopvang? Het huidige gemeentebestuur koos voor de laatste optie, maar de plannen staan slechts in de kinderschoenen.

De Zagerij werd acht jaar geleden aangekocht door de gemeente Pepingen. Het toenmalige gemeentebestuur had maar een doel: de Zagerij restaureren en omvormen tot een nieuwe administratief centrum, met onder meer een kinderopvang en een bibliotheek. De Pepingse partijen hebben een verschillende visie op de invulling van het gebouw. Daarom kabbelt het dossier verder, zonder enig uitzicht op een oplossing. Burgemeester Luc Decrick (CD&V) wilde het dossier in een stroomversnelling brengen. Tijdens zijn legislatuur - dat maar anderhalf jaar duurde - kwam hij tot een akkoord met Infano. "Voor onze partij blijft de visie duidelijk", aldus Decrick. "In de Zagerij komt een kinderopvang, bibliotheek en gemeentelijke administratie. Afgelopen maanden kwamen we tot een akkoord met sociaal ondernemer vzw Infano. Infano zal onder meer instaan voor de bouw van de kinderopvang en de gemeentelijke administratie. Pepingen zou dan weer de ruimtes van Infano huren voor de gemeentediensten en de bibliotheek."

Verhuizing bibliotheek

Vooral de verhuizing van de bibliotheek van Bellingen naar Pepingen ligt gevoelig. Burgemeester Decrick vindt het noodzakelijk. "Het zou de bibliotheek een facelift en bredere invulling geven", vindt Decrick. "We kunnen samen met de cultuurdienst een moderne invulling geven. Dat is momenteel moeilijker in Bellingen, waar we vertrouwen op enkele personeelsleden. Soms moet de bibliotheek enkele weken sluiten omdat medewerkers ziek zijn. Als de bib naar de Zagerij komt, vormt dat geen probleem meer." Decrick heeft goede hoop dat het dossier eindelijk afgeraakt. Het volgende bestuur heeft de sleutel in handen. "Zij kunnen alles nog terugdraaien. Hopelijk gebeurt dat niet. Anders kan je alle lopende projecten blokkeren. Dat is niet goed voor een gemeente als Pepingen. Soms moet je enkele projecten van het vorige bestuur afmaken. Ik heb alleszins een goed oog op de zaken."


LVB-lijsttrekker Eddy Timmermans heeft een andere visie op de invulling van de Zagerij. De samenwerking met Infano vindt hij een goede zaak, maar Timmermans wil dat de gebouwen in handen van de gemeente blijven. "Ik ben geen voorstander van het huidige CD&V-voorstel", zegt hij. "Het gemeentebestuur dat een pand huurt van Infano, is geen logische constructie. Als we dat doen, krijgen we over enkele generaties de rekening gepresenteerd. Ook de bibliotheek van Bellingen wil ik behouden. Er is geen reden voor een verhuizing naar Pepingen. De bib in Bellingen heeft zijn historische waarde en is erg bepalend voor het dorpsleven." Timmermans vreest dat de huidige plannen van het gemeentebestuur onomkeerbaar zijn. "Alle contracten zullen tegen de volgende legislatuur getekend zijn. Als dat zo is, gaan wij ons daar niet druk in maken. Soms moet je eens iets tegen je zin uitvoeren. Ik denk dat het geen zin heeft om alles weer terug te draaien. Daar heeft niemand baat bij. Er mag dringend eens een oplossing komen voor de Zagerij. Het dossier sleept al lang genoeg aan, er is genoeg over gepalaverd. Pas na de verkiezingen zullen we zien wie het project mag uitvoeren." (MEN)