Honderd rusthuisbewoners geëvacueerd

MEDISCH INTERVENTIEPLAN AFGEKONDIGD NA ROOK EN KOOLSTOFMONOXIDE IN MATER DEI

Honderd rusthuisbewoners van woonzorgcentrum Mater Dei in de Molenhofstraat zijn gisteravond geëvacueerd nadat rook en koolstofmonoxide (CO) waren vrijgekomen. Oorzaak lag bij een defecte verwarmingsinstallatie. De bewoners werden door tientallen personeelsleden en hulpverleners overgebracht naar één centrale en veilige plaats. Daardoor werd het Medisch Interventieplan opgestart.

Een immense machtsontplooiing gisteravond in het anders zo rustige Heikruis. Enkele personeelsleden die rond 18.30 uur nog aan het werk waren werden plots opgeschrikt door het brandalarm en alarmeerden zonder aarzelen de hulpdiensten. "We kregen een oproep binnen voor een brand in het rusthuis", vertelt kapitein Danny Van Laethem van de brandweerzone Vlaams-Brabant West. "In de kelder werd vastgesteld dat die ruimte zich volledig met rook had gevuld. Die rook had zich ook al verspreid naar het gelijkvloers waardoor we besloten om alle bewoners van die verdieping naar een hoger niveau te brengen."

Geen brand

Bij een verdere controle van de kelder werd vastgesteld dat de oorzaak te wijten was aan een defect aan één van de drie verwarmingsinstallaties. De centrale verwarming werd dan ook uitgeschakeld, maar van brand was geen sprake. "De brander van de stookolie zou slecht gewerkt hebben met de rookontwikkeling tot gevolg", gaat Van Laethem verder. "Maar we stelden vast dat de rook zich verder in het gebouw verspreidde en er werden ook waarden van koolstofmonoxide (CO) gemeten." Het Medisch Interventieplan werd opgestart om voldoende middelen ter beschikking te hebben voor een evacuatie. Verschillende ploegen van de brandweerzone Vlaams-Brabant West, twaalf ziekenwagens uit zowel het Vlaamse, Waalse als Brusselse gewest, vier MUG-teams en drie ploegen van de lokale politiezones Pajottenland en TARL en het Rode Kruis kwamen ter plaatse, net als burgemeester Eddy Timmermans (LVB). "Alle bewoners werden toen uit hun kamers gehaald en naar de cafetaria gebracht, waar geen rook of koolstofmonoxide aanwezig was", gaat Van Laethem verder. "Iedereen is dus wel binnen kunnen blijven en niemand raakte gewond of diende afgevoerd te worden. Rond 22 uur was iedereen opnieuw op zijn of haar kamer."

Iedereen kalm houden

"Gezien het avond was waren ook al heel wat personeelsleden naar huis gekeerd", vertelt Marc Dedobbeleer, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Maar iedereen is uit eigen beweging of op vraag van ons teruggekeerd. Enerzijds om te helpen bij de evacuatie, anderzijds om de bewoners gerust te stellen. Zo hebben we enkele zwaar dementerende mensen en het personeel van die dienst weet perfect hoe ze ieder op hun eigen manier kalm kunnen houden. In de cafetaria was het nog warm, maar iedereen werd wel voorzien van een dekentje. Niemand raakte in paniek, al was het voor sommigen verwarrend omdat ze uit hun kamer gehaald werden op het tijdstip dat ze normaal gezien gingen slapen." Een evacuatie naar een ander gebouw werd dus niet uitgevoerd, al werden verschillende rusthuizen in de buurt wel gecontacteerd met de vraag of ze kamers of bedden beschikbaar hadden indien er toch een verhuis moest plaatsvinden.

Goede test noodplannen

Een technieker kwam ter plaatse om meteen een controle uit te voeren. "Aangezien we over drie installaties beschikken, konden de andere twee na nazicht terug opgestart worden zodat er 's nachts opnieuw verwarming was", weet De Dobbeleer. "Iedereen heeft schitterend werk geleverd en het was eigenlijk een goede test van alle noodplannen, al ben ik zelf geschrokken van de zeer grootschalige tussenkomst van de hulpdiensten."

De hulpdiensten staan paraat aan woonzorgcentrum Mater Dei in de Molenhofstraat .
Mozkito De hulpdiensten staan paraat aan woonzorgcentrum Mater Dei in de Molenhofstraat .
Omwille van het Medisch Interventieplan was een ongeziene hoeveelheid combi's, ambulances en brandweer aanwezig uit Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Brussel en Henegouwen.
Mozkito Omwille van het Medisch Interventieplan was een ongeziene hoeveelheid combi's, ambulances en brandweer aanwezig uit Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Brussel en Henegouwen.
Een brandweerman gaat met een ventilator aan de slag om het gebouw te verluchten.
Mozkito Een brandweerman gaat met een ventilator aan de slag om het gebouw te verluchten.
Alle bewoners van het rusthuis werden verzameld in de cafetaria van het gebouw.
Mozkito Alle bewoners van het rusthuis werden verzameld in de cafetaria van het gebouw.
Marc Dedobbeleer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Mater Dei.
Mozkito Marc Dedobbeleer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Mater Dei.