Halfoogstfeesten in handen van jeugd

FEESTEN GESPREID OVER TWEE WEEKENDS

Ouderdomsdeken Marcel Seghers (links) is blij dat de jeugd het overneemt.
Foto Mozkito Ouderdomsdeken Marcel Seghers (links) is blij dat de jeugd het overneemt.
De Halfoogstfeesten in Bellingen pakken in augustus uit met een vernieuwd programma. De jonge generatie stelde voor het eerst de affiche samen. "De jeugd grijpt de macht maar de oude garde blijft ons steunen", zegt Dieter Dedoncker.

De Halfoogstfeesten in Bellingen worden ook de 'moeder van alle dorpsfeesten' genoemd. De feesten worden voor de zesenvijftigste keer georganiseerd en hebben een geschiedenis waar andere organisatoren jaloers op zijn. "Maar vorig jaar was de opkomst slecht", zegt Dieter eerlijk. "Alle evenementen in de streek vielen op dezelfde datum. Dat hebben we gemerkt aan het aantal bezoekers." De organisatie heeft beslist om het dit jaar over een andere boeg te gooien. De oude garde gaf de jeugd een kans. "De opvolging is er. Er is een jonge generatie die intussen al enkele jaren mee helpt en ook beter weet wat er leeft bij de jongeren. Het leuke is dat het vaak kinderen en zelfs kleinkinderen zijn van de oudere organisatoren die zo dus het werk verder zetten."

Goedkopere kaarten

Het resultaat is een feest dat dit keer gespreid is over twee weekends, op 2 en 3 augustus en van 8 tot en met 10 augustus. "Het eerste weekend ligt de nadruk op de sport en de ontspanning. Zaterdag zijn er fietstochten voor het goede doel en op zondag vindt de Taalgrenswandeling plaats. Het volgende weekend is er ook een avondprogramma. Op vrijdagavond is er een fuif met Raving George, die heel populair is bij het jonge publiek. De dag nadien is er een optreden van Soul Brothers en staan er dj's op het podium. We kozen ervoor om maar 5 euro te vragen voor kaarten in voorverkoop om de mensen niet af te schrikken met hoge prijzen. Vorig jaar was de toegang duurder, misschien heeft dat ons bezoekers gekost."

Opnieuw Severs

Er staan veel nieuwe dingen op de affiche, maar Paul Severs is er wel opnieuw bij. Hij treedt dit jaar op zondag op, wanneer er ook een Nacht van de Cafébazen gepland is. Die zondag start al 's ochtends met een motorrit voor het goede doel. Tijdens de twee weekends is er zoals altijd een restaurant voorzien. De oude garde is tevreden over de inzet van de jongeren. "Die mensen voelen meer wat er leeft bij de jeugd", zegt Rudi Seghers. "We hopen de feesten hiermee opnieuw op de kaart te zetten. We laten hen niet aan hun lot over. Zelf draaien we ook nog mee." Ook Marcel Seghers, die mee aan de wieg stond van de feesten, is tevreden. "Vers bloed is meer dan welkom. Als ik zie hoe die jeugd hier samenwerkt, maak ik me geen zorgen", besluit Marcel.