En toch weer 60-tal dieren weggehaald

KOPPEL KREEG AL DRIE KEER LEVENSLANG VERBOD OM VEE TE HOUDEN

Vorige maand kon u in deze krant al lezen hoe de rechter zwaar uithaalde naar de veehoudersfamilie, maar blijkbaar heeft dat niet veel indruk gemaakt.
Joris Huysmans Vorige maand kon u in deze krant al lezen hoe de rechter zwaar uithaalde naar de veehoudersfamilie, maar blijkbaar heeft dat niet veel indruk gemaakt.
De hardleerse veehoudersfamilie uit Heikruis zag gisteren opnieuw een zestigtal dieren in beslag genomen worden. Het ging deze keer om schapen, kalkoenen en kippen. Nochtans kregen ze al drie keer een levenslang verbod op het houden van dieren. "Een celstraf is hier op zijn plaats", klinkt het uit de hoek van minister Ben Weyts.

Laat ons voor de goede orde eerst de waslijst aan veroordelingen nog eens opsommen. In 2012 kregen Sonia S. en Stefan V. het verbod om nog langer landbouwactiviteiten uit te voeren, net als een levenslang verbod op het houden van dieren. Niet dat die uitspraak van het hof van beroep veel indruk leek te maken, want twee jaar later kregen ze dat laatste verbod nogmaals opgelegd. Dat wisten ze evenwel te omzeilen door de dieren op naam van Sonia's ouders te zetten, waardoor ook vader Roger het vorige maand mocht uitleggen in de correctionele rechtbank. Het koppel kreeg hier voor de derde keer in vijf jaar een levenslang verbod op het houden van dieren, en een boete van 30.000 euro. Per dag dat ze het verbod aan hun laars zouden lappen, wachtte hen een dwangsom van 500 euro. Vader Roger kreeg een mildere straf: een verbod op het houden van vee gedurende een jaar, en een boete van 3.000 euro.

Verwaarlozing

Dat justitie niet langer dieren in de boerderij van het koppel wil zien, heeft gegronde redenen. Zo werden er in de voorbije tien jaar honderden dieren in beslag genomen omdat ze verwaarloosd werden. Maar de zware veroordelingen hadden geen indruk gemaakt, zo bleek gisteren. Toen viel een dierenarts van de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn samen met agenten van de lokale politie - onaangekondigd - de hoeve binnen. Rond het middaguur arriveerde een vrachtwagen om de dieren op te halen: 21 schapen (waaronder 7 lammetjes), zes kalkoenen en een dertigtal kippen. De politie was aanwezig om een oogje in het zeil te houden, maar de inbeslagname verliep zonder incidenten. "De feiten van vandaag (gisteren, red.) laten zien waarom we er goed aan doen om dergelijke hardleerse 'dierenvrienden' van nabij op te volgen", zegt Jeroen Tiebout, woordvoerder van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). "En ze maken ook duidelijk waarom we pleiten voor celstraffen. Anders blijven mensen als zij maar voortdoen."


Hans Deneyer, advocaat van de veehoudersfamilie, liet gisteren weten dat hij nog niet op de hoogte was van de inbeslagname. Hij wenste zich dan ook nog niet uit te laten over de situatie. "Ik kan wel meegeven dat we beroep aantekenen tegen twee van de drie veroordelingen van vorige maand", zegt hij. "Tegen het verbod op het houden van dieren gaan we niet in beroep, maar wel tegen de boete. Die is gewoonweg te hoog. Daarnaast heeft Roger een blanco strafblad en tekenen we ook beroep aan tegen het verbod dat hem opgelegd werd. Onze intentie is om hen te laten begeleiden door de Vlaamse hulporganisatie 'Boeren op een Kruispunt'."