"Wellicht nieuwe werken aan steenweg nodig"

ANDERHALF JAAR NA INGRIJPENDE HERINRICHTING DUIKEN ALWEER PROBLEMEN OP

Borden als dit verwacht je niet langs een steenweg die recent nog voor een bedrag van 4 miljoen euro heraangelegd werd.
Foto Mozkito Borden als dit verwacht je niet langs een steenweg die recent nog voor een bedrag van 4 miljoen euro heraangelegd werd.
Anderhalf jaar na de ingrijpende herinrichting van de Ninoofsesteenweg blijken er alweer problemen te zijn. Net voorbij het centrum werd al een wegverzakking hersteld, maar volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is er meer aan de hand. Aannemer Viabuild zou immers enkele grote 'uitvoeringsfouten' gemaakt hebben. "De kans is dus groot dat er nog werken volgen", zegt woordvoerder Anton De Coster.

In augustus 2016 konden de inwoners van Pepingen eindelijk opgelucht ademhalen. Na twee jaar kommer en kwel was de herinrichting van de Ninoofsesteenweg achter de rug. Handelaars waren weer bereikbaar en het verkeer tussen Halle en Ninove verliep opnieuw vlot. In totaal werd er 4 miljoen euro in de herinrichting gepompt.


Maar ondanks die miljoeneninvestering blijken de problemen nog altijd niet van de baan te zijn. Over een afstand van twee kilometer zouden er al 'hobbels' in het wegdek zitten, waardoor er ook wegverzakkingen (dreigen te) ontstaan. "Aannemer Viabuild heeft ernstige uitvoeringsfouten gemaakt", zegt Anton De Coster, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Kort na de werken hebben we zware problemen aan het wegdek vastgesteld. Nochtans werden het beton en andere materialen uitvoerig getest voor aanvang van de herinrichting. En alles voldeed aan alle kwaliteitsnormen."


Het AWV nam intussen al contact op met het gemeentebestuur van Pepingen om de situatie te bespreken. Ook aannemer Viabuild werd gecontacteerd, maar tot op heden raakten de verschillende partijen het niet eens. "We hebben samen met de aannemer naar oplossingen gezocht, maar tot dusver kwam er onvoldoende uit de bus", aldus De Coster. "We hebben wel al een klein deel van de steenweg laten opknappen. Het gaat om een wegverzakking die we wel moesten aanpakken. Maar de kans is dus groot dat er nog grotere werken zullen volgen. Binnenkort volgt er bijkomend onderzoek, maar het staat vast dat de aannemer grote schuld treft."

Akkoord bereiken

Het AWV beraadt zich dan ook over andere stappen. Het agentschap wil Viabuild immers laten opdraaien voor de kosten. "De belastingbetaler mag hier niet de dupe van zijn. Wanneer de herstellingswerken uitgevoerd zullen worden, weten we nog niet. Eerst moeten we een akkoord bereiken met de aannemer. Een echte streefdatum is er niet."


Marc Lauwers, technisch directeur van Viabuild, nuanceert intussen. "Als blijkt dat wij in fout zijn, dan willen we zeker instaan voor de herstellingen", klinkt het. "We zitten rond de tafel met het AWV en de onderaannemer. Een conflict willen we hier niet veroorzaken. Viabuild zal zijn verantwoordelijkheid opnemen - dat ligt in de stijl van ons bedrijf. Maar we ontkennen wel formeel dat er 'ernstige uitvoeringsfouten' gemaakt werden."


Luc Decrick (CD&V), burgemeester van Pepingen, vreest intussen dat de hele zaak zal uitdraaien op een juridische procedureslag. "Hopelijk kunnen we ook vermijden dat de Ninoofsesteenweg weer voor onbepaalde tijd afgesloten moet worden", zegt hij. "Dat is onze ergste nachtmerrie. Wij willen wel meewerken, maar dit is niet ons probleem. Het AWV moet dit maar uitvechten met de aannemer."