"Niemand weet wanneer ontruimingen starten"

FAMILIES WACHTEN AL MEER DAN JAAR OP BELOOFDE ONTGRAVINGEN

Op de begraafplaats van Pepingen worden 60 grafzerken ontruimd. Alleen weet niemand wanneer het gebeurt.
Mozkito Op de begraafplaats van Pepingen worden 60 grafzerken ontruimd. Alleen weet niemand wanneer het gebeurt.
De ontgravingen op de Pepingse begraafplaatsen zijn al meer dan een jaar uitgesteld. Familieleden klagen over het gebrek aan informatie. Het gemeentebestuur kent het probleem, maar wijt de vertraging aan het gebrek aan personeel. "We zitten rond de tafel om de ontgravingen zo snel mogelijk uit te voeren", zegt schepen Peter Van Cutsem (CD&V).

In 2015 besliste de gemeenteraad om ontgravingen uit te voeren bij de grafzerken waar de concessie na 30 jaar afloopt. Betrokken families werden via een plakkaat op de begraafplaats aanbevolen om de zerken leeg te maken. Meer dan twee jaar na die beslissing zijn de ontgravingen nog altijd niet uitgevoerd. Meer nog: niemand weet wanneer de werken starten. Inwoners vragen zich af wanneer ze het grafzerk van hun dierbare verliezen.

Emotioneel zwaar

Voor Christiane Heremans, wiens grootouders op de begraafplaats van Beert liggen, is de situatie erg emotioneel.


"Dat het graf van mijn grootouders verdwijnt, is emotioneel erg zwaar", zegt ze. "Ik zou liever hebben dat het blijft. Zeker als je weet dat er nog plaats is op de begraafplaats van Beert. Maar het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente is stuitend. Inwoners werden slechts op de hoogte gebracht via een plakkaat aan de begraafplaats. Waarom kregen de nabestaanden geen brief? Dat is toch niet zo moeilijk?" Door het politiek getalm moest Christiane al enkele keren het graf van haar grootouders terug opmaken. "Rond de periode van Allerheiligen wil een familie toch dat een graf herkenbaar is? Toen we hoorden dat het graf ontruimd werd, haalden we het naamplaatje en de bloemen van het zerk. Maar onlangs hebben we het weer op de zerk gezet. Anders denken de mensen dat het een anoniem graf is. Hopelijk kan de gemeente Pepingen ons binnenkort meer informatie geven over de exacte datum van ontruiming. Het spreekt voor zich dat we voor een laatste maal het graf van onze grootouders willen bezoeken. Alleen weet niemand wanneer de ontgravingen starten.

Politieke blokkade

Oppositiepartij Lijst van de Burger (LVB) vraagt aan het huidige gemeentebestuur om werk te maken van de geplande ontruimingen. "In 2015 namen we al een eerste stap naar een moderner kerkhovenbeleid", zegt voormalig burgemeester Eddy Timmermans (LVB). "Door de politieke blokkade - die tot dit jaar aansleepte - kon er geen aannemer aangesteld worden om de graven te ontruimen. Alle agendapunten werden immers weggestemd. De plannen voor de ontgravingen zijn nochtans klaar, maar wachten meer dan een jaar op uitvoering. Blijkbaar liggen de prioriteiten van het huidige gemeentebestuur ergens anders. Ook andere ideeën - zoals de aanleg van een strooiweide of plaatsing van herdenkingsplaatjes voor ontruimde graven - blijven in de koelkast. We vragen het gemeentebestuur eenvoudigweg om de opgestarte plannen af te werken."


Schepen van Begraafplaatsen Peter Van Cutsem erkent het probleem, maar zegt dat het niet eenvoudig op te lossen is. "Het vorige bestuur besloot om de ontruimingen in eigen beheer te doen", zegt Van Cutsem. "Maar onze technische ploeg is al zwaar belast. Vijf werkmannen zouden een week alle begraafplaatsen moeten afsluiten en de ontgravingen uitvoeren. Burgemeester Luc Decrick zat al rond tafel met het personeel om een goede planning op te maken. De komende maanden zullen de ontgravingen zéker uitgevoerd worden."


Schepen Van Cutsem begrijpt de irritatie bij de verwante families. Maar hij hoopt op begrip.


"Ik weet dat het een gevoelige kwestie is. Maar ons bestuur zit sinds mei pas in het zadel. Momenteel ligt er veel werk op de plank met andere dossiers. We doen er alles aan op de stabiliteit in Pepingen terug te brengen. Die ontruimingen zullen we zo snel mogelijk uitvoeren. Het is wel spijtig dat oppositiepartij LVB het huidige gemeentebestuur met de vinger wijst. Zij konden tijdens hun legislatuur de ontgravingen ook al uitgevoerd hebben. Alle budgetten waren goedgekeurd, alle dossiers lagen klaar. Maar blijkbaar was het niet echt hun prioriteit."