Wimbledon van het spikeball: Zestien nationaliteiten komen naar ‘Grand Slam’ aan ’t Pelterke

Grand Slam tornooi van Spikeball.
Benoit De Freine Grand Slam tornooi van Spikeball.
Op een zorgeloze zomerdag speelden mensen vroeger vaak ‘jeu de boules’ in de tuin. Later werd ‘Kubb’ de nieuwe hype en nu zie je steeds meer kleine trampolines opduiken in het gras of het zand. ‘Spikeball’ is niet langer meer het kleine broertje van volleybal of netbal, maar een sport in volle ontwikkeling. Dit weekend komen zo’n honderd ploegen uit zestien landen naar ’t Pelterke voor de allereerste ‘Grand Slam’ van het jaar.

Bij spikeball is het de bedoeling om in drie beurten een balletje in een trampoline te slaan, waarna de tegenstrever dit moet opvangen en zelf een aanval kan opbouwen. Het spel wordt gespeeld in twee duo’s en wie als eerste 21 punten haalt, mag zich de winnaar noemen. In Noord-Limburg moet je de spelregels intussen niet meer uitleggen. Twee jaar geleden organiseerde Roundnet Belgium al het EK Spikeball in Lommel, nu organiseert het samen met Warschau en Praag de drie Grand Slams in de sport.

Grand Slam tornooi van Spikeball.
Benoit De Freine Grand Slam tornooi van Spikeball.

Peltenaar Kobe Seresia (24) en Berlarenaar Frederick Eskens (25) zijn erg nauw betrokken bij de organisatie van het tornooi. “De sport is sinds het EK weer verder gegroeid, al stellen we vast dat het werkt met hotspots”, zegt Seresia. “In Noord-Limburg leeft de sport en ook in Gent en Leuven zie je op zonnige dagen de trampolines in het straatbeeld. Tijdens de winter was het wel lastiger om de sport levende te houden, al hebben we zogenaamde Tour Series georganiseerd en werd een Europese ranking opgesteld.”

Grand Slam tornooi van Spikeball.
Benoit De Freine Grand Slam tornooi van Spikeball.

Veel jongeren zien spikeball vooral als ontspanning, al wint het competitiegevoel aan populariteit. “Wij ondersteunen van uit Roundnet Belgium de organisatie van zowel trainingen als wedstrijden. Zo leveren we lessenpakketten en werken we met een soort laddercompetitie waardoor je op tornoois snel tegen ploegen van jouw eigen niveau uitkomt”, legt Eskens uit.

Grand Slam tornooi van Spikeball.
Benoit De Freine Grand Slam tornooi van Spikeball.

In ’t Pelterke betalen deelnemers tussen 40 (vroege inschrijvers) en 50 euro voor het tornooi, met alle maaltijden inbegrepen in de prijs. Ook de gemeente Pelt en de internationale spikeballfederatie deed een duit in het zakje. 46 veldjes werden netjes afgelijnd voor de Grand Slam. “Een heel werk, al een geluk dat onze ouders ons zo steunen”, laat Seresia ontglippen.

Messi en Ronaldo van het spikeball

Met de Amerikanen Tyler Cisek en PJ Showalter komen de Messi en Ronaldo van het spikeball naar Pelt. “Omwille van hun consistentie worden ze beschouwd als de wereldwijde nummer 1”, glimlacht Seresia. “We komen graag naar België want het is leuk om Europeanen te ontmoeten”, zeggen de twee Amerikaanse toppers. “Zo leren we ook van de lokale technieken en kunnen we onze skills anderzijds tonen.”

De komende jaren hoopt Roundnet Belgium samen met de Europese organisatie EUSRA nog verder te groeien. “Wij zetten een kleine gemeente als Pelt op deze manier toch op de kaart van de sport naast twee Europese hoofdsteden”, zeggen de organisatoren. Als de sport ooit echt wereldwijd bekend is, kan de Noord-Limburgse gemeente dus zomaar het Wimbledon van het spikeball worden.

Grand Slam tornooi van Spikeball.
Benoit De Freine Grand Slam tornooi van Spikeball.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.