Wielrenner Stig Broeckx is ambassadeur
van het Revalidatie & MS Centrum in Pelt

“Bij hem is het glas niet half vol maar altijd helemaal vol”

De duim omhoog en met z’n alom gekende brede glimlach aanvaardt oud-wielrenner Stig Broexks het ambassadeurschap voor het Revalidatie & MS Centrum waar hij na een z’n val negen maanden verbleef en vandaag twee en half jaar na het ongeluk nog elke week drie keer oefeningen bij de kinesist komt doen.
Karolien Coenen De duim omhoog en met z’n alom gekende brede glimlach aanvaardt oud-wielrenner Stig Broexks het ambassadeurschap voor het Revalidatie & MS Centrum waar hij na een z’n val negen maanden verbleef en vandaag twee en half jaar na het ongeluk nog elke week drie keer oefeningen bij de kinesist komt doen.
Waar een wil is, is een weg! Stig Broeckx (28) uit Dessel is daar een excellent voorbeeld van.  De wielrenner raakte augustus 2016 na een zware val in een coma. Z’n leven hing aan een zijden draad. Niemand geloofde dat hij er nog door zou komen, laat staat dat hij de draad van z’n leven weer zou kunnen opnemen. Stig, die ontwaakte uit z’n coma in het Revalidatie & MS Centrum in Pelt (Overpelt) waar hij negen maanden revalideerde en nog wekelijks drie keer komt oefenen, gelooft heilig in beterschap. Met een ongekende, onuitputtelijke en grenzeloze wilskracht werkt hij daar en op de boerderij van z’n ouders aan z’n herstel.  Reden te over om hem ambassadeur van het centrum te maken. “Een logische stap”, vindt Ilse Bosmans, de verantwoordelijke van de dienst kinesitherapie aan het Revalidatie & MS Centrum en vanaf dag één de persoonlijke kinesist van Stig Broeckx. “Hij geeft anderen moed om niet op te geven”.

Doorgaan

Opgeven staat niet z’n woordenboek. Dat bewees hij vandaag nog maar eens toen hij aan de start stond van de Reva Run, een wandel- en looptocht die voor de 5 de keer in het Revalidatie 1 MS Centrum plaatsvond. “Vorig jaar heb ik vier kilometer gewandeld, en ik deed er drie uur over”, vertelt Stig. “Nu doe ik de vijf kilometer, en ik hoop er minder lang over te doen, maar ik wil me vooral amuseren.” Het typeert Stig, die  een cheque van 10.000 euro  van de nationale loterij mocht schenken aan het centrum, geld dat gaat naar de G- Sport adlaar. 

Een believer

Dat hij ambassadeur is van het centrum doet Stig veel deugd. “Tof, en het is iets speciaals”, bekent Stig die in goed gearticuleerde zinnen (door z’n val kon hij niet meer spreken), met veel zelfvertrouwen en met z’n alom gekende glimlach het ene interview na het andere geeft. “Ik hoop dat ik nog veel mensen kan inspireren om te blijven vechten.” Stig heeft de voorbije twee jaar en half een lange en moeilijke weg afgelegd. “Ik moet nog beter worden. Oké, ik ben er nog niet maar het leven lacht me weer toe”.  Peter Broekx, de vader van Stig, was tot voor kort de woordvoerder van z’n zoon. “Hij wil nu zelf z’n verhaal vertellen”, getuigt hij. “Hij zoekt geen persoonlijke aandacht. Integendeel, hij knapt daar op af. Nu hij ambassadeur is geworden, voelt hij goed dat hij veel kan betekenen voor anderen die revalideren. Ze kijken naar hem op. Hij heeft heel wat grenzen verlegd. Hij kan al beter stappen en praten. Ook mentaal gaat hij er op vooruit. Zo neemt hij geheel zelfstandig beslissingen.”

Geen grenzen

Topsporters zoals Stig weten wat afzien betekent en ze kunnen tot ver in het rood gaan. “Z’n moed is echt niet normaal” bekent Ilse Bosmans. “ Ik heb nooit op hem moeten inpraten om oefeningen te doen. Ik heb hem nooit slechtgezind of boos gezien.” Ook Eric Goens die in Bargoens (op één) de revalidatie van Stig op de voet volgt en z’n verhaal naar buiten brengt, is van de sokken geblazen. “Toen hij begon te stappen, gebeurde dat mechanisch zoals bij een robot”, bekent hij.  “Nu stapt hij nu al vlotter en langer. Hij verlegt voortduren z’n grenzen. Of nog beter: hij kent geen grenzen! Hij is enorm gedreven, z’n optimisme is ongekend. Bij hem is het glas niet half vol maar altijd vol. De momenten die hij het niet zag zitten, zijn er niet geweest”, besluit Goens.

Stig Broeckx kon door z’n val niet meer praten; vandaag geeft hij veel zelfvertrouwen interviews en doet hij z’n verhaal.
Karolien Coenen Stig Broeckx kon door z’n val niet meer praten; vandaag geeft hij veel zelfvertrouwen interviews en doet hij z’n verhaal.
Oud-profwielrenner Stig Broeckx wordt aangeduid als ambassadeur van het revalidatieziekenhuis en hij doet een grote schenking.
Karolien Coenen Oud-profwielrenner Stig Broeckx wordt aangeduid als ambassadeur van het revalidatieziekenhuis en hij doet een grote schenking.
Als kersvers ambassadeur van het Revalidatie & MS Centrum in Pelt geeft Stig Broeckx opnieuw een voorbeeld van z’n schier onuitputtelijk doorzettingsvermogen. Hij deed mee aan de Reva Run. Met z’n ouders wandelde Stig vijf kilomter, of één meer dan vorig jaar.
Karolien Coenen Als kersvers ambassadeur van het Revalidatie & MS Centrum in Pelt geeft Stig Broeckx opnieuw een voorbeeld van z’n schier onuitputtelijk doorzettingsvermogen. Hij deed mee aan de Reva Run. Met z’n ouders wandelde Stig vijf kilomter, of één meer dan vorig jaar.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.