Pas opgericht machineverhuurbedrijf opgelicht voor ruim 17.000 euro: “Kans is klein dat we het geld nog terugzien”

De verdwenen minigraver van Knevels Renting.
RV De verdwenen minigraver van Knevels Renting.
Het pas opgerichte machineverhuurbedrijf ‘Knevels Renting’ uit Grote Heide moet meteen afrekenen met een zware tegenvaller. Een graafmachine van 15.000 euro is immers spoorloos nadat een Nederlandse partner het exemplaar huurde. “We deden aangifte bij de politie en willen hem dagvaarden, maar de kans is klein dat we het geld nog terugzien”, stelt medezaakvoerder Jim Knevels.

Knevels Renting verhuurt onder meer graafmachines, hoogwerkers, aanhangwagens, liften en tuin- en bouwmaterialen. Het initiatief komt van enkele jonge twintigers, die met de zaak willen uitgroeien tot de specialist in de regio rond Pelt. “Het ging eigenlijk best goed met de zaak, tot we gingen samenwerken met een man uit Nederland”, vertelt Knevels. “Die stelde zichzelf voor als machinebemiddelaar. Hij was de tussenpersoon bij energieleveranciers en dergelijken. Dat leek een gedroomde match voor ons, maar hij bleek onbetrouwbaar te zijn.”

Op bezoek bij schoonmoeder

Concreet liep het enkele maanden geleden mis toen de Nederlander twee graafmachines van elk 15.000 euro huurde. “Die machines hebben wel degelijk op een werf gestaan, dus er werd mee gewerkt. Helaas betaalde de man zijn rekeningen niet. Na een maand begonnen we onraad te ruiken. We trachtten de man te contacteren via mail, telefoon of sociale media, maar hij bleek moeilijk bereikbaar. De man had wel degelijk een btw-nummer, dus we zijn dat adres toen gaan opzoeken. Toen kwamen we uit op de ex-schoonmoeder, wonende in een rijhuis waar onmogelijk de machine kon staan. Zij bleek wekelijks ontevreden klanten van de ex-vriend van haar dochter over de vloer te krijgen.”

De verdwenen minigraver op de eveneens verdwenen aanhangwagen.
RV De verdwenen minigraver op de eveneens verdwenen aanhangwagen.

Na het bezoekje aan de ex-schoonmoeder dook de Nederlander toch weer op. “Hij verwees naar zijn bouwverlof en probeerde nog wat tijd te winnen. Op die manier konden we wel één machine terugkrijgen, maar over de andere is niets geweten. We hebben het serienummer laten noteren, maar zolang er geen wisselstukken nodig zijn, heeft dat weinig zin. En zo’n minigraver moet in tegenstelling tot een personenwagen niet jaarlijks op onderhoud. Dat kan een hele tijd duren.”

De zaakvoerders gingen langs bij politie in Nederland en België en namen uiteindelijk advocaat Clive Sanchez onder de arm. “Ik heb de tegenpartij meermaals in gebreke gesteld en gedreigd met dagvaarding voor de bevoegde rechtbank en neerlegging strafklacht bij het parket”, bevestigt Sanchez. “Op een bepaald ogenblik beloofde de man de machines terug te brengen en de openstaande facturen te betalen, doch uiteindelijk kon Knevels Renting slechts één machine recupereren. De andere zou gestolen zijn. Er werd niet voldaan aan de facturen, we hebben hier duidelijk te maken met een oplichter. Juridisch zullen we wel een positief vonnis krijgen in België doch de vraag is in hoeverre dit vonnis zal kunnen worden uitgevoerd in Nederland.”

Aanhangwagen

“Komt nog bij dat we die verdwenen machine momenteel ook niet aan anderen kunnen meegeven, wat ons nog extra inkomsten kost”, zucht Knevels. “Bovendien staat de machine op een aanhangwagen van ons, die ook nog eens minstens 2.000 euro waard is. We hopen toch enige ruchtbaarheid aan de zaak te geven. Om collega’s te waarschuwen, maar ook met als doel het onderzoek draaiende te houden.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Luys

  Probeer eens via tv progamma opgelicht in ned

 • Luc Lepoudre

  Eenmaal tien kilometer verder de grens over kan je niet veel meer doen tegen dieven en oplichters, maar de E.U. hoho! dat zijn geen prioriteiten.

 • Vincent Van de Velde

  Als starter lichten ze je op waar je bij staat !!! Bij mij hebben ze alles veeeeeel mooier voorgesteld dan het was .... Gelukkig had ik geen TE zware kosten gedaan, uitgezonderd nen nieuwe wagen !!

 • Willy Hemelaers

  GPS tracker kan nuttig zijn.

 • Willy De Gieter

  Dat zijn toch machines van jcb? Bij mijn weten zijn die altijd traceerbaar via live view. Een optie weliswaar, maar ik denk dat je die achteraf nog kan activeren.