Frituur-café een schot in de roos: “Frietjes smullen en intussen een cocktail drinken: hier kan dat perfect”

'T Frit Pintje in Neerpelt bij Chris Claes en Marijke Apiecionek.
Mine Dalemans 'T Frit Pintje in Neerpelt bij Chris Claes en Marijke Apiecionek.
Frietjes en bier, het is een combinatie die werkt. Dat merken ze ook bij ’t Frit Pintje, een frituur-café in het Neerpeltse Herent. Chris Claes (44) en Marijke Apiecionek (33) openden pas het nieuwe concept en het blijkt een schot in de roos. “Aan het begin van de avond eten klanten frieten met een lekker biertje, later drinken ze biertjes met een lekker frietje”, klinkt het bij de zaakvoerders.

Herent heeft al anderhalf jaar geen café meer. Wel was er al twaalf jaar de frituur van Chris en Marijke. “We merkten dat klanten nood hadden om ergens een pint te kunnen pakken en dat deden ze dan maar in onze frituur. Toen besloten we met onze zaak 500 meter te verhuizen en de frituur te combineren met een café”, zegt Chris.

'T Frit Pintje in Neerpelt bij Chris Claes en Marijke Apiecionek. Vooraan stap je binnen in het café, achteraan in de frituur.
Mine Dalemans 'T Frit Pintje in Neerpelt bij Chris Claes en Marijke Apiecionek. Vooraan stap je binnen in het café, achteraan in de frituur.

Oude cafévrienden

“Vanaf de eerste dag verhuisden onze vaste klanten mee”, glimlacht een zichtbaar tevreden Marijke. “Bovendien zagen we plots ook cafévrienden van enkele jaren geleden terug. Ook de lokale jeugdbewegingen komen hier ’s avonds wat bijpraten. Kortom: Herent heeft haar living terug.”

Het frituurgedeelte van de zaak.
Mine Dalemans Het frituurgedeelte van de zaak.

De zaak is vooraan ingericht als café en achteraan als frituur. De twee gedeelten lopen over in een ‘neutrale zone’ met kinderhoek. Zo vind je dus klanten terug die een frietje en stoofvlees combineren met een Cocktail Tropical Malibu. “Ze reageren heel enthousiast op ons concept”, aldus Chris. “Alles verloopt hier in een gemoedelijke en gezellige sfeer. We hebben ons team ook al moeten versterken met vier medewerkers die afwisselend bijspringen.”

'T Frit Pintje in Neerpelt bij Chris Claes en Marijke Apiecionek.
Mine Dalemans 'T Frit Pintje in Neerpelt bij Chris Claes en Marijke Apiecionek.

Er is geen officieel tijdstip waarop de zaak overschakelt van frituur naar café of omgekeerd. “We merken dat rond 20 uur het zwaartepunt zich wel verplaatst”, stelt Chris vast. “Tot 22 uur bereiden we nog snacks, daarna sluiten we dat gedeelte stilaan af. Het is dus niet zo dat de laatste caféganger aan de toog om half drie ’s nachts nog een friet special kan bestellen.”

Of Chris en Marijke nu het caféwereldje hebben veranderd? “Het is soms misschien wel nodig om jezelf heruit te vinden”, klinkt het. “Je moet je onderscheiden, want anders ben je het dertiende café in een dozijn. Er wandelen wel eens collega’s binnen voor een inspirerende babbel over ons concept.”

Chris bakt frietjes.
Mine Dalemans Chris bakt frietjes.

Geen derde concept

Chris is overtuigd dat hij deze zaak tot aan zijn pensioen zal uitbaten: “Je hoeft voorlopig geen derde concept in onze zaak te verwachten”, glimlacht hij. “We willen eerst onze kaart verder uitwerken”, sprint Marijke hem bij. “We hebben al een resem sterke bieren, pizza’s, kapsalons en cocktails, maar het kan altijd nog beter. Dan denk ik aan een typische snack voor ’s middags, zoals balletjes in tomatensaus. Op termijn willen we ook in de namiddag meer mensen kunnen ontvangen, zodat senioren hier een koffietje kunnen drinken en wielerliefhebbers op groot scherm de koers kunnen kijken. Hiernaast is ook een zaaltje, wie weet kunnen we op een dag ook die richting uit”, zegt Chris. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean-Marie Gijsen

    Veel succes gewenst. Als de frietjes zo goed en zo lekker zijn als voor de verhuis kan het niet mis gaan.

  • Jean-Marie Gijsen

    Heel veel succes gewenst. Als de friet zo goed is als vroeger kan het niet mis gaan.