Eén everzwijn gedood tijdens drukjacht op Grote Heide

Toon Royackers
Vanmiddag werd op de Grote Heide een stille drukjacht georganiseerd om de everzwijnenpopulatie onder controle te krijgen. Een evenwichtige populatie is noodzakelijk om schade aan natuur en landbouw te vermijden.

Nadat een fietser onlangs ten val was gekomen door een everzwijn, laaide het debat over de overlast weer op. Everzwijnen hebben geen natuurlijke vijanden. Een te grote populatie houdt risico’s in voor natuur en mens. Everzwijnen kunnen schade toebrengen aan waardevolle natuurelementen (zoals bijvoorbeeld de roerdomp) en landbouwgewassen vernielen. Ze kunnen ook een gevaar voor de mobiliteit betekenen en in uitzonderlijke gevallen ook voor de wandelaar of fietser.

Om de populatie opnieuw op een aanvaardbaar niveau te brengen, organiseerden het gemeentebestuur, de provincie Limburg, Natuurpunt en Agentschap Natuur en Bos vandaag een stille drukjacht. Dan wordt het wild voorzichtig in beweging gebracht door 30 vrijwilligers, zogenaamde ‘trakkers’, die door het gebied wandelen. De dieren worden niet opgejaagd of opgedreven en blijven daardoor in het gebied zelf. Eén everzwijn werd bij de actie gedood.

Een evaluatie achteraf zal duidelijk maken of deze aanpak tot goede resultaten leidt. Tegelijk zullen de verschillende partners samen onderzoeken hoe ze kunnen inzetten op preventieve maatregelen om schade te voorkomen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.