71 klimaatbomen in Pelt moeten levenskwaliteit bevorderen

De klimaatbomen in de Krekelweg.
Karolien Coenen De klimaatbomen in de Krekelweg.
In 2020 zijn op elf verschillende locaties in Pelt 71 nieuwe bomen met een speciaal label verschenen. Die zogenaamde ‘klimaatbomen’ worden door Limburg.net gefinancierd vanuit het CO2-fonds. De bedoeling is om elk jaar een aantal bomen te planten, niet in een bos, maar heel specifiek in woon-, werk- en leefomgevingen. Daar moeten ze een meerwaarde vormen voor de levenskwaliteit.

Iedereen kent de waarde van bomen in de strijd tegen klimaatverandering. Gemeente Pelt besloot daarom mee te stappen in het project ‘Ruimte voor bomen’ van Limburg.net en het Centrum Duurzaam Groen, waarbij klimaatbomen een plekje krijgen op het openbaar domein in de wooncentra. Het zijn inheemse soorten die aangepast zijn aan de aangekondigde klimaatwijzigingen.

Op elf plaatsen in Pelt, van de Bolakkers tot de parking van kmo-zone Heikesveld, vind je de bomen nu terug. Ze werden telkens tactisch geplaatst in de buurt van gebouwen en verhardingen. Op die manier zullen ze bijdragen aan een gezond woon-, werk- en leefklimaat.

Bomenvisie

Om jaarlijks aanspraak te kunnen maken op een aantal klimaatbomen, werkt de gemeente een duurzame bomenvisie uit, met als doel het bomenbestand duurzaam uit te breiden en te beheren. Dat houdt onder andere in dat er binnen de twee jaar een bomenplan zal worden opgesteld. Het houdt ook in dat er bij nieuwe ruimtelijke projecten enerzijds rekening gehouden wordt met bestaande bomen en anderzijds ook nieuwe klimaatbomen voorzien worden.

Klimaatbomen in Neerpelt.
Karolien Coenen Klimaatbomen in Neerpelt.