Tweede brand in vier jaar tijd bij kippenboerderij

De brandweer is volop aan het blussen.
Foto Birger Vandael De brandweer is volop aan het blussen.
Gisterennamiddag is er brand uitgebroken bij een kippenboerderij in de Achelmansstraat in Wijchmaal. Er zaten op dat moment geen kippen in de getroffen stal. Het dak bestaat echter uit asbesthoudende golfplaten waardoor er wel wat gevaarlijke deeltjes verspreid raakten op het terrein zelf en in de heel nabije omgeving. "Er is geen reden tot bezorgdheid voor de buurtbewoners", aldus burgemeester Steven Matheï (CD&V).

De brand brak iets na 15 uur uit in een stal die fungeerde als opslagplaats. Hoe dat precies gebeurde, was gisteren niet duidelijk. Er kwam zwarte rook vrij die een eind ver te zien was. Brandweerkorpsen uit Leopoldsburg, Beringen en Genk kwamen ter plaatse om te blussen.


Ze gebruikten een watergordijn en spoten alles nat, waardoor gevaarlijke asbestdeeltjes niet ver konden verspreid geraken. Om 18.20 uur zat de interventie erop. "Er is vooral schade aan het dak, maar dat bleef beperkt tot één stal", klonk het bij brandweerzone Oost-Limburg.

Geen gevaar

De asbest veroorzaakte gisteren toch een zekere bezorgdheid bij de inwoners uit de omgeving. Aanvankelijk werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. Al snel kwam het nieuws dat de asbestverspreiding onder controle was. 's Avonds kwam een deskundige ter plaatse om de site te onderzoeken. Hij stelde vast dat er in beperkte mate brokstukken op de openbare weg lagen, die vervolgens werden opgeruimd. Ook op het terrein zelf liggen nog wat asbestdeeltjes, maar die vormen geen bedreiging voor de buurtbewoners.

Tweede keer in 4 jaar

Voor de landbouwer is het de tweede tegenvaller op enkele jaren tijd. In 2013 gebeurde nagenoeg hetzelfde. Ook toen was er een dikke zware rookpluim ten gevolgde van een brand in de stal. Een hele stalling brandde destijds af en ook toen was er bezorgdheid omwille van asbest. (BVDH)