Posetron eerste bedrijf in België dat ‘Nearly Off Grid’ gaat

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. “Hier in Peer zet men bestaande technologie op een enorm innovatieve manier in
DSS Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. “Hier in Peer zet men bestaande technologie op een enorm innovatieve manier in
Minister van Energie Lydia Peeters en Energieopslagspecialist Posetron lanceerden vandaag als eerste in België het innovatieve concept ‘Nearly Off Grid’, een opslagsysteem met zelflerend algoritme dat in een slimme omgeving met het elektriciteitsnet werkt. Posetron investeert in totaal 130.000 euro in de technologie en zet hierbij een mijlpaal in de energietransitie.

“Door Nearly Off Grid te gaan kiezen we steeds voor de goedkoopste beschikbare energie, hernieuwbaar of van het net. U beheert uw eigen energierekening. Posetron komt nu met een totaaloplossing waarbij ze een batterij combineren met een intelligent en ‘zelflerend’ systeem” zegt ondernemer Frank Vandijck . “Het opslagsysteem houdt rekening met variabele nettarieven, weersvoorspellingen en de momenten waarop er energie-overschotten op het net zijn. Door optimalisatie tussen de productie en afname van hernieuwbare energie en de aankoop van energie via het net op de goedkope momenten, stijgt de gelijktijdigheidsfactor (de ratio tussen opgewekte en lokaal verbruikte energie) van 30% naar 100%. Door Nearly Off Grid te gaan kunnen we zoveel hernieuwbare energie opwekken en opslagcapaciteit plaatsen als nodig is, zonder beperkingen van de netbeheerder. In eerste instantie is de oplossing gericht op bedrijven die ook ’s nachts veel energie verbruiken of niet over voldoende capaciteit van het grid kunnen beschikken.”

Circulaire economie

“Posetron werkt daarnaast samen met de Belgische verlichtingsfabrikant ETAP om een hoogst efficiënte LED-verlichting te ontwikkelen die door gelijkspanning gevoed wordt. Daardoor kan de stroom van zonnepanelen rechtstreeks gebruikt worden en is er geen verlies bij de omzetting naar wisselspanning. Ook USB-poorten kunnen op het lokale gelijkspanningsnetwerk aangesloten worden. In het modelproject in Peer worden de LED armaturen met uitzonderlijk lichtcomfort voor het eerst gedemonstreerd. Dit is een belangrijke innovatie voor de circulaire economie, waar maximale energiebesparing, minimale onderhoudskost en lange levensduur een grote uitdaging zijn" vertelt Minister van Energie Lydia Peeters (open Vld)

3x winst

“Nearly Off Grid ontlast het grid waardoor er minder investeringen in de uitbreiding en ondersteuning ervan nodig zijn. Zo is dit systeem ook voor de gemeenschap winstgevend. Met Nearly Off Grid kan je op enkele uren tijd een elektrische wagen via het lokale netwerk opladen. Eveneens zal het beschikbare vermogen stijgen voor de verbruiker. Posetron zet zo een grote stap in de efficiëntie en toepasbaarheid van hernieuwbare energie”, besluit Vandijck.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.