Mama emotioneel tijdens rechtszaak vluchtmisdrijf in Peer: “Dylan stierf in een koude gracht, terwijl jij uw bed in kroop”

Slachtoffer Dylan Aendekerk (16).
Jimmy De Schrijver Slachtoffer Dylan Aendekerk (16).
“Dylan stierf in een koude gracht, terwijl ik bezorgd in de keuken ijsbeerde en jij je bed in kroop.” Dat zei de mama van Dylan Aendekerk, de 16-jarige fietser die drie jaar geleden werd doodgereden in Peer donderdag. De autobestuurder (33) pleegde vluchtmisdrijf en zegt dat hij nooit wist dat hij een fietser aanreed. Het parket eist een gevangenisstraf van drie jaar en een rijverbod van minstens twee jaar voor onopzettelijke doding en vluchtmisdrijf.

Het was net na de examens in december 2015 dat Dylan ’s nachts rond iets voor 1 uur terugkeerde van een feestje. Zijn ouders wachtten hem thuis bezorgd op omdat hij veel later thuis bleek dan hij beloofde. Toen de papa zélf richting het feestje ging om poolshoogte te nemen, stootte hij onderweg op een fietswiel. De politie kwam ter plaatse en vond samen met de ouders het lichaam van Dylan in de gracht langs de weg. 

De beklaagde Jente V.
MMM De beklaagde Jente V.

De jongen bleek overleden na een aanrijding. Het wegdek lag bezaaid met brokstukken. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf en werd de volgende ochtend om 10.30 uur gearresteerd. Het bleek om een buurtbewoner te gaan die aan het einde van de straat woont.

Gehurkt

“Ik reed terug van een feestje en voelde op de Heidestraat dat ik iets aanreed”, vertelde de verdachte donderdagvoormiddag aan de rechter. “Ik ben gaan kijken en zag dat mijn bumper kapot was. Pas na een tweede keer kijken onder de wagen zag ik een fietswiel steken.” Maar een fietser heeft hij naar eigen zeggen nooit gezien. Volgens de voorzitter moest hij toen wél de link hebben gelegd dat die fiets daar niet zomaar stond en aan fietser gelinkt is.

De plaats van het ongeval.
Marco Mariotti De plaats van het ongeval.

Uit het onderzoek bleek dat Dylan links van de weg gehurkt zat, en dat de fiets aan de overzijde stond. Dylan werd in de rug aangereden én ook de fiets werd geramd. Honderden meters reed Jente V. met de fiets onder zijn wagen, stapte meerdere keren uit én trok vervolgens stukken fiets onder de wagen vandaan waarna hij het in de berm gooide. De beschadigde auto parkeerde hij bij zijn ouders die vlakbij wonen. 

“Ik ben tegen een betonnen steen gereden”, maakte hij zijn ouders die nacht wijs. Vervolgens kroop hij zijn bed in en ging hij ’s morgens werken. In een eerste verhoor verklaarde Jente V. dat hij besefte dat hij een fietser aanreed. “Aan de Zandweg haalde ik een fietswiel onder de wagen uit. Daar besefte ik dat ik een fietser heb aangereden en sloeg ik in paniek. Ik besef mijn fout, maar had de moed niet om terug te keren”, klonk het. Later trok hij die verklaring in, volgens het parket eerder uit tactische overweging.

Dylan heeft nog minstens tien minuten, mogelijk zelfs uren geleefd

Mama van Dylan

Overlevingskans

Dylan had een kans op overleven blijkt uit de autopsie. “Indien de bestuurder wél was terug gereden, of het meteen aan zijn ouders of vrouw had verteld, kon Dylan misschien gered worden. Dit maakt dit verhaal zoveel malen erger”, zei de raadsman van de familie. Ook de mama nam het woord: “Niemand doet dit opzettelijk en ik begrijp een paniekreactie, maar hoe kan je iemand in nood niet helpen?”

“Het besef dat hij helemaal alleen is overleden, terwijl ik in de keuken rondliep en de bestuurder een minuut later langs ons huis kwam gereden - want Dylan was bijna thuis - gaat er bij ons niet in. Hij deed niets om hem te redden. Hij loog tegen zijn ouders en kruipt zijn warm bed in. Dat, terwijl Dylan sterft in de gracht. Volgens het onderzoek nog zéker tien minuten tot een uur lang.”

Er zijn vooral véél onduidelijkheden, wij vragen de vrijspraak

Advocaat van Jente V.

De beklaagde zegt dat er géén duidelijk bewijs is dat Jente V. Dylan aanreed. “Dit is geen standaard aanrijding. Dylan lag op de grond. Waarom? Dat weten we niet, maar als je een wagen ziet aankomen heb je normaal de reflex om aan de kant te gaan. Blijkbaar lukte dat niet. De schade aan het voertuig is ook beperkt, en kan van énkel van het fietswiel zijn.” De advocate denkt dat een ander voertuig de aanrijding met Dylan veroorzaakte. Ook het tijdstip van aanrijding en de aankomst van Jente V. bij zijn ouders zouden volgens haar niet overeenkomen.

Kermis

De verdachte en zijn vrouw wonen nog steeds aan het einde van de Maastrichterdijk waar ook de ouders van Dylan wonen. Die situatie blijkt voor de familie ondraaglijk. “Al drie jaar zijn wij constant op onze hoede”, vertelde de mama. “We hopen en vrezen altijd dat ze niét in onze buurt zijn, eender waar wij komen. We proberen hen te mijden, maar zij ons blijkbaar niet. Tijdens Meeuwen Kermis vorig jaar, liepen ze pal voor ons door. Onze kermisavond zat er op. Hij heeft onze lach, onze levenslust afgenomen.”

Twee jaar geleden, toen Dylan één jaar gestorven was, stuurde de verdachte een kaartje. “Een kaartje met spijt in onze brievenbus, dat hij Dylan van ons had ontnomen. Maar nu verandert hij weer het verhaal. We hopen dat hij het gewoon toegeeft.” 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • An Maris

  Wat een lafaard ben jij als ik de uitspraak moest doen levenslang man zonder twijfel stuk onbenul

 • ANN LIMBOS

  Zolang er geen zwaardere straffen worden uitgesproken, zal er niets veranderen.

 • Elisa deJong

  Hij durfde niet terug toen merkte, dat idd iem aangereden had... Hoe je dat kunt.. Had evt een ambulance gebeld anoniem, maar niet dit laf gedrag. Dat hij nog in leven had kunnen zijn is onverteerbaar, sterkte..

 • Bart Lauwers

  Hoe dan ook een lafaard ! Dat geeft ie zelf toe ... Vluchtmisdrijf met dodelijke afloop zou als moord moeten gestraft moeten worden : een wagen is een moordwapen in de handen van een persoon zoals deze lafaard.

 • Mac Van Saksen

  Veel sterkte aan de ouders, wat zij meemaken is hard , te hard voor een mens. Als je als aanrijder gewoon in je bed kruipt en gaat werken dan ben je geen mens , zelfs nog erger dan een beest , want zelfs een beest zou terug keren . Strenge straf voor die onmens.