Jongeman beraamt moord nadat medeleerlinge naaktfoto’s verspreidt: “Alles liep volgens plan, behalve de moord zelf”

Een 18-jarige man gaf in 2017 een 13-jarige meisje drie messteken op een bankje aan BuSO-school Sint-Elisabeth in Wijchmaal.
Google Street View Een 18-jarige man gaf in 2017 een 13-jarige meisje drie messteken op een bankje aan BuSO-school Sint-Elisabeth in Wijchmaal.
Op 18 december 2017 werd de secundaire school voor buitengewoon onderwijs Sint-Elisabeth opgeschrikt door een steekpartij voor de schoolpoort. Een 18-jarige man bleek helemaal te zijn doorgeslagen nadat zijn ex-vriendin van 13 jaar naaktfoto’s van hem had verspreid via sociale media. Gezien de problematiek van beklaagde, vraagt het openbaar ministerie een celstraf van vijf jaar onder voorwaarden. “Hij hoort niet thuis in de cel, maar heeft nood aan begeleiding.”

Het duo zat samen op school in Wijchmaal, maar leerde elkaar vooral via sociale media kennen. Ze probeerden het aanvankelijk als koppel, tot eind november 2017 werd besloten om als vrienden verder te gaan. Uiteindelijk leidde dat tot een conflict. De jonge vrouw stuurde daarop naaktfoto’s van de man naar enkele kennissen. “Toen de 18-jarige op zaterdag 16 december vernam dat de foto’s rondgingen, kocht hij alcohol, bracht hij de nacht door bij een vriendin en kreeg hij op zondag op de terugweg in de bus duistere gedachten”, aldus de procureur.

Hamer en broodmes

De jongen beraamde een moordplan op het meisje. “Hij had alles minutieus uitgestippeld”, stelt de procureur. “Hij stopte een hamer en een broodmes in zijn rugzak om de leerkrachten af te schrikken en bedacht dat hij om 9.30 uur zou vragen de les te verlaten. Vervolgens was het zijn plan om op een bankje het meisje op te wachten en haar dood te steken. Vervolgens wilde hij de bus nemen om te vluchten. Hij overweeg zelfs zijn simkaart uit zijn gsm te halen om zo niet getraceerd te worden.” 

De jongeman bevestigde dat hij een vlucht naar het buitenland in zijn achterhoofd had. “Op dat moment voelde ik niets meer.” 

Alles liep in feite volgens plan. “Behalve de fysieke letsels die hij aanbracht”, klinkt het verder bij het openbaar ministerie. 

Drie messteken

“Zij heeft veel geluk gehad en hij ook. De drie steken hadden volgens de wetsgeneesheer anders kunnen aflopen. Hij had de politie moeten inlichten of met zijn ouders moeten praten, in plaats van de controle te verliezen. Hij kent wel degelijk het verschil tussen goed en kwaad. Als kind werd hij twee keer opgenomen en had het moeilijk met stress. Hij kan bepaalde gevoelens als frustratie en boosheid niet goed verwerken en dat escaleert  richting agressie.” 

Litteken in hals

De man zat een half jaar onder elektronisch toezicht. Hij wordt nauwgezet opgevolgd door een psychologe en psychiater.” Zelf vertelde de jongeman dat hij spijt heeft en dat het nu beter met hem gaat. De jonge vrouw mocht uiteindelijk de dag zelf nog het ziekenhuis verlaten. Ze heeft een litteken in de hals en heeft nog steeds nachtmerries.

Hart op de juiste plaats

Meester Van Kelecom, die beklaagde verdedigt, schetste het verhaal van een man die volgens hem zonder enige twijfel het hart op de juiste plaats heeft. “Het is het zoveelste verhaal waarbij jongeren de kracht van een smartphone onderschatten. Het gaat om een man met een bepaalde problematiek, hij is zeker niet extreem agressief.” 

Ook raadsvrouw Jeuris benadrukte de uitzonderlijke situatie: “Mijn cliënt realiseert zich dat hij niet is zoals een doorsnee jongeman. Er is het besef dat de begeleiding van een grote meerwaarde is. Hopelijk spreekt u een straf uit met voldoende perspectief.” 

Vonnis op 26 april.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.