F-16-piloot beschenen met laser: “Door nachtkijker is impact nog veel groter”

F-16's van de Belgische luchtcomponent, hier op archiefbeeld.
BELGA F-16's van de Belgische luchtcomponent, hier op archiefbeeld.
Een Belgische F-16-piloot van de militaire basis Kleine-Brogel is in de nacht van maandag op dinsdag beschenen met een laser boven het Nederlandse Weert. De piloot kon veilig landen, maar bij de luchtmacht kunnen ze niet lachen met de feiten. “Gelukkig hebben we er alle hoop op dat we de dader zullen kunnen vinden", vertelt basiscommandant van Kleine-Brogel, kolonel-vlieger Jeroen Poesen.

Het was een tweet van het Operationeel Centrum Politie Limburg die de feiten dinsdag aan het licht bracht. “Levensgevaarlijk en strafbaar”, zo klonk het onder meer. Het onderzoek is nog lopende, dus Poesen blijft karig met de informatie. “De feiten zijn nog maar een twaalftal uur geleden gebeurd (rond middernacht, red.) tijdens één van onze nachtelijke oefeningen. Iedereen is in veiligheid gebracht, maar dat is allerminst evident. ‘s Nachts dragen onze mensen immers nachtkijkers die het licht duizenden keren versterken. Als er dan met een laser op hen wordt geschenen, is de impact ook veel groter." 

Zes maanden met uitstel

Dit voorjaar moest een gepensioneerde man uit Eksel voor de rechter verschijnen voor gelijkaardige feiten. Op 17 april 2018 verblindde hij een piloot van de militaire basis van Kleine-Brogel met een laserpen. Naar eigen zeggen was hij naar de sterren aan het kijken, al bleek snel dat hij zich ook wel ergerde aan het lawaai van de vliegtuigen. De man kreeg een celstraf van zes maanden met uitstel. Er staat een gevangenisstraf van tientallen jaren op deze feiten, maar bij deze case was er sprake van verzachtende omstandigheden.

Basiscommandant Jeroen Poesen.
Birger Vandael Basiscommandant Jeroen Poesen.

Neerstorten in woonwijk

In België hebben dergelijke feiten altijd wel wat aandacht gekregen. “Sindsdien zijn er hier ook geen gelijkaardige incidenten meer geweest", benadrukt Poesen. “We hopen met de berichtgeving ook voor een ontradend effect te zorgen. Het leven van onze piloten komt hiermee immers in gevaar en bij een passagierstoestel speel je nog met veel meer mensen hun leven. Bovendien kan je ‘s nachts ook niet inschatten waar het vliegtuig zou neerstorten indien je de schietstoel gebruikt. Dat kan midden in een woonwijk gebeuren, met alle gevolgen van dien.” 

In België riskeer je twintig jaar cel voor het moedwillig in gevaar brengen van een vliegtuig, dat loopt op tot dertig jaar wanneer er schade is en zelfs tot levenslang bij het vallen van dodelijke slachtoffers. Aangezien het onderzoek in Nederland loopt, zal de dader wellicht ook in Nederland terechtstaan. “We zullen onze volledige medewerking verlenen aan het onderzoek. Ik weet niet of men daar even zwaar aan de feiten tilt.”

Coördinaten

Dat de dader gevonden zal worden, lijkt inmiddels wel duidelijk. “Onze toestellen gebruiken een soort doelzoeker die bijna precies kan identificeren van waaruit op het vliegtuig werd gericht. Door deze coördinaten te achterhalen, hopen wij de verantwoordelijke ook te kunnen identificeren”, besluit de commandant. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Keulier

  Dat zal wel iets anders zijn dan de laserpointer om naar je powerpoint te wijzen.

 • Jan Verstrepen

  Het mag inderdaad niet, maar het gaat hier wel om een gevechtsvliegtuig, die worden vervangen dat wel, maar als zo een toestel met een laser gehinderd kan worden wat is dan zijn gevechtswaarde in een oorlogsgebied, daar kun je de vijand niet verbieden met een lazer te spelen.

 • Bernadette De Soubiroux

  Met een onnozele laserpointer kan je dus een F16 neerhalen.Goed dat we dat weeral weten.

 • Walter Van Brussel

  Allé, als straalvliegtuigen in oorlogstijd overvliegen is een laserpen voldoende ... Hoogtechnologische apparatuur aan boord en zo kwetsbaar ... wat een geneut en direct dreigen met vanalles dat die lawaaimakers kunnen.

 • Lieven Vermandere

  De vijand weet direct wat hun te doen staat.....de eenvoud zelve.