Biogasinstallatie ontploft

3.000 KUBIEKE METER SMURRIE STROOMT BEDRIJF UIT RICHTING BOS EN TUINEN

Buurtbewoners aanschouwen de smurrie die in het bos gelopen is, zelfs tot in de achtertuin van een bewoner.
Foto's TV Limburg Buurtbewoners aanschouwen de smurrie die in het bos gelopen is, zelfs tot in de achtertuin van een bewoner.
Bij Spin Group in Grote-Brogel is maandagnacht ongeveer 3.000 kubieke meter organisch materiaal uit een biogasinstallatie weggevloeid. Lava stroomde tientallen meters weg, tot in de achtertuin van enkele buurtbewoners. "Het is absoluut niet schadelijk", sust burgemeester Steven Matheï (CD&V).

Het textielbedrijf startte in 2013 met de bouw van een biogasinstallatie op hun bedrijventerreinen in Grote-Brogel. Bedoeling was dat in de biogasinstallatie gewassen, zoals maïs en bermmaaisel, worden omgezet in groene stroom. De centrale zou al snel een productiecapaciteit van 2,4 megavolt hebben en kon zo stroom leveren aan 5.000 gezinnen. De opgewerkte stroom zou grotendeels wel in het eigen bedrijf geïnvesteerd worden. Tijdens het proces waarbij de gewassen in een machine worden gedropt, liep er maandagnacht blijkbaar iets mis.

TVL

Luide knal

"Om een nog onduidelijke reden, was er teveel materiaal in de installatie, waardoor het toestel wellicht verstopt geraakte", legt burgemeester Matheï uit. Buurtbewoners spraken over een luidde knal. "Daarop liep een enorme massa smurrie uit het bedrijf, naar buiten richting de aanpalende bedrijventerreinen en deels richting de omliggende bossen. Dat gaat grotendeels over gemeentegrond." De massa, dat op lava uit een vulkaan lijkt, stroomde in één gebied tot in de achtertuin van een buurtbewoner.

Opruimingswerken

Het zijn net die bewoners die al sinds 2013 vrezen voor de gevolgen van de biogasinstallatie. Geur- en geluidshinder hoorden tot de angsten, maar verschillende klachten konden niet verhinderen dat Spin Group toch een vergunning kon binnenhalen. "De installatie stond nu trouwens in een testfase, maar heeft tot op vandaag altijd goed gewerkt. Eerst gaan we alles onderzoeken. Een verzekeraar kwam al ter plaatse, en ook de milieudienst van de gemeente zal woensdag alles onderzoeken. Een gespecialiseerde firma kwam intussen al een deel van de opruimingswerken uitvoeren. Dat gaat ongeveer over 1.000 kubieke meter smurrie die al is opgeruimd. De rest zal voor de komende dagen zijn. Ook Natuur en Bos zal kijken of er bosgebied beschadigd is, en of er al dan niet bomen moeten worden gekapt. Laat ons duidelijk zijn, het gaat hier niet over chemische producten. Zowel de buren, de omgeving, maar ook het personeel hoeft niet te vrezen. Een deel van de massa stroomde ook het bedrijf in, maar ook de brandweer garandeerde al dat de stof niet schadelijk is." De buren zijn er niet gerust in, en vrezen in de toekomst gelijkaardige taferelen in hun achtertuin.