Parkeerboete aanvechten loont

MOBILITEITSBEDRIJF ANNULEERDE VORIG JAAR 27 PARKEERHEFFINGEN PER DAG

In 2015 heeft het mobiliteitsbedrijf precies 9.901 parkeerretributies geannuleerd, dat zijn er 27 per dag. Het gaat om automobilisten die toch betaald bleken te hebben of om fouten van de parkeerwachters. Voorwaarde is wel dat men snel reageert en over de nodige bewijzen beschikt.

Met retributies van 30 tot 60 euro is parkeren zonder geldig ticket een riskante onderneming in Gent. In 2015 liepen er 221.512 chauffeurs tegen de lamp. Het mobiliteitsbedrijf maakt er zich niet echt populair mee en dat is ook te merken aan het aantal klachten en vragen dat het binnen krijgt. In totaal kreeg het mobiliteitsbedrijf 38.970 klachten of vragen te verwerken via de balie, mail of telefoon. De meeste Gentenaars sturen een e-mail als ze een opmerking hebben (17.836), gevolgd door telefoontje (16.202) en een bezoek aan de balie (4.932).

Gevallen tickets

Opvallend is dat van de 221.512 parkeerheffingen er uiteindelijk 9.901 geannuleerd werden. Dat zijn er 825 per maand of 27 per dag. "Een veel voorkomend fenomeen zijn de gevallen parkeertickets door het dichtslaan van het portier. Indien men het parkeerticket kan voorleggen voor de periode waarin de heffing is uitgeschreven, dan wordt die geannuleerd. Een ander fenomeen zijn parkeertickets die tussen het dashboard en het venster zakken waardoor ze niet leesbaar zijn. Een ander voorkomend probleem zijn verkeerde manipulaties door onze parkeerwachters. In al deze gevallen worden de parkeerretributies ongedaan gemaakt", klinkt het bij het kabinet van mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). "We hebben ook onze eigen controlemechanismes die er voor zorgen dat sommige retributies automatisch geannuleerd worden', voegt Watteeuw er aan toe.

Wie zijn retributie wil aanvechten, doet er best aan snel in actie te komen. Uit de cijfers van het mobiliteitsbedrijf blijkt dat weinigen ogenblikkelijk betalen. Voor de 221.512 boetes moesten er 106.654 eerste aanmaningen verstuurd worden. Dat is dus bijna de helft. In totaal werden er nog eens 41.260 aangetekende aanmaningen verstuurd. In 11.367 gevallen kwam het tot een dwangbevel en dat blijkt zijn effect niet te missen. Na een bezoek van de deurwaarder blijken slechts 22 mensen het tot een rechtszaak te laten komen. Die werden ook nagenoeg allemaal gewonnen door de stad.

Wie een retributie wil aanvechten, laat het dossier best niet tot in de fase van de aanmaningen evolueren. Een retributie aanvechten kan via een e-mail naar mobiliteitsbedrijfgent@modero.be of door een bezoek te brengen aan de balie van het mobiliteitsbedrijf op het Sint-Michielsplein in Gent. Ook het gratis nummer 0800/237.37 is een optie.

Wie zijn parkeerretributie wil betwisten, doet dat best snel.
Yves Masscho Wie zijn parkeerretributie wil betwisten, doet dat best snel.