OVERZICHT. Onweer sloeg hard toe in Kortrijk: Basic Fit en kelder AZ Groeninge ondergelopen - Modder ruimen in Hoegaarden

.
. .
De warmteonweders schuiven traag op. In de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen lijkt het ergste voorbij. In West-Vlaanderens tweedegrootste stad Kortrijk liep een fitness onder, net als de kelder van het AZ Groeninge. Eerder op de avond kregen de Kempen en de regio rond Tienen het te verduren. Een overzicht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In alle Vlaamse provincies en Waals-Brabant is code geel of code oranje van kracht. Naast bakken water zijn lokaal ook hagelbuien en hevige rukwinden mogelijk. De onweersbuien bewegen maar traag voorbij. Er worden duizenden bliksemschichten verwacht. Pas je snelheid aan, luidt de waarschuwing voor automobilisten die de baan op moeten. 

Het onweer trok eerst over Waals- en Vlaams-Brabant, delen van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen en schoof verder op naar West-Vlaanderen. 

West-Vlaanderen: Vooral de ruime regio rond Kortrijk kreeg het te verduren. De technische ruimtes van AZ Groeninge en een Basic Fit kwamen daarbij onder water te staan. De tunnel in de Burgemeester Felix de Bethunelaan is herschapen in een watervlakte.

Het onweer sloeg bijzonder hard toe in Kortrijk.
. Het onweer sloeg bijzonder hard toe in Kortrijk.

Oost-Vlaanderen: Verschillende straten in Erpe-Mere en Lede kregen te maken met wateroverlast. Zelfde verhaal in Grembergen (Dendermonde) waar enkele straten onder liepen. In Wetteren liep de Noordlaan onder, iets wat ook al eerder gebeurde.

“We zijn het grondig beu”, laten de buren weten. “We willen dat de gemeente met een oplossing komt. De Noordlaan krijgt via de riolering al het water van Fantegem te verwerken. Daarenboven zit er ter hoogte van het kinderdagverblijf een zak in de riolering. Hierdoor spuit alles uit de riool.”

 Vlaams-Brabant: felle buien troffen Hoegaarden en omgeving en de Tiense regio. Wachtbekkens konden de hoeveelheid regen niet aan waardoor in sommige buurten het water als een rivier naar beneden kwam. In Hoegaarden moesten bewoners modder ruimen. Buurtbewoners in Huldenberg namen het heft zelf in handen en hielpen het water weg te werken aan de N253.

Toon Verheijen

Provincie Antwerpen: een grote eikenboom viel tijdens de onweersbui op een haar na op een kerk. In Rijkevorsel in de Noorderkempen zijn enkele bomen over de weg beland. In het Kempense Gierle (Lille) nabij Turnhout stond het rondpunt even blank.  Verschillende lokalen van een kinderclub in Tielen (Kasterlee) zijn ontruimd nadat regen langs plafond en de muren was binnengesijpeld. De parking van de Carrefour aan de Parklaan in Turnhout liep opnieuw gedeeltelijk onder.

In de regio rond Waver (Waals-Brabant) zijn tot nu toe (17.30 uur, red.) een vijftigtal interventies door overstromingen omwille van de zware regenval. Heel wat wegen kwamen er onder water te staan en bomen en takken gingen tegen de grond.

Het water viel met bakken uit de hemel in pretpark Walibi (Waver). De attracties moesten stilgelegd worden.
RTL Het water viel met bakken uit de hemel in pretpark Walibi (Waver). De attracties moesten stilgelegd worden.
Het rondpunt in het Kempense Gierle (Lille, provincie Antwerpen) stond even blank.
Peter Vanderveken Het rondpunt in het Kempense Gierle (Lille, provincie Antwerpen) stond even blank.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Davy Barbier

  Marc stromberg. Mag dat zomaar de gracht dicht gooien normaal zou de boer moeten opdraaien dan voor de kosten..

 • carine maerten

  ferme bui en gedonder en bliksem in poperinge

 • Marc Stromberg

  In Hoegaarden zijn de modderstromen de schuld van de boeren die iedere beek en gracht rond de velden dichtgegooid hebben om maar een paar meter meer gewassen te kunnen zetten.

 • Yannick Verheust

  woon in Kortrijk vlakbij de kliniek... 45 liter water/m² op 40 minuten... nog nooit meegemaakt. Was een zondvloed.

 • Freddy Madou

  In Knokke-Heist - La Zoete 1 druppel en half, wanneer gaan die weermannen eens stoppen met overal paniek te zaaien, als het onweert in Antwerpen zal Vlaanderen onderlopen, en als het in Gent dondert kan je getroffen worden aan de kust , gisteren gehoord in het VTM weerpraatje met Martijn.