Wellicht resten van drugslabo

WANDELAAR VINDT DERTIGTAL VATEN OP BRAAKLIGGEND TERREIN

Jimmy De Schrijver
Op een braakliggend industrieterrein in de wijk Overpelt-Fabriek heeft een wandelaar gisterochtend zo'n dertig vaten met chemisch afval gevonden. Mogelijk gaat het om resten van een drugslabo. De politie stelde een perimeter in, de inhoud van de vaten wordt onderzocht.

De wandelaar trof rond 9.30 uur grote blauwe en kleinere zwarte vaten aan op het braakliggende terrein op de hoek van de Leukenstraat en de Haltstraat. De man alarmeerde meteen de hulpdiensten, waarop de brandweer een expert in chemische substanties en drugslabo's ter plaatse stuurde. Die ging ter plaatse na of de inhoud van de vaten een onmiddellijk gevaar voor de omgeving betekende, maar dat bleek niet het geval te zijn.


Om te vermijden dat wandelaars, joggers of honden te dicht in de buurt van de gedumpte vaten zouden komen, stelde de lokale politie een perimeter in. Het Limburgse parket werd op de hoogte gebracht en specialisten van de federale politie en brandweer gingen op zoek naar sporen, samen met onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC). Mogelijk gaat het om chemische producten die gebruikt kunnen worden voor de aanmaak van synthetische drugs, zoals xtc. Na het nemen van stalen, werden de vaten opgeruimd door de Civiele Bescherming.

De politie stelde een perimeter in rond de vaten.
Jimmy De Schrijver De politie stelde een perimeter in rond de vaten.

Afgelegen

Het terrein waar de vaten gedumpt werden, is eerder afgelegen. Volgens buurtbewoners staan er 's avonds en 's nachts wel geregeld wagens geparkeerd. "Je staat er behoorlijk discreet", weet een buurman. "Die automobilisten komen daar niet alleen om een babbeltje te slaan, hé. Af en toe wordt er ook gedeald." En daar kijken omwonenden al lang niet meer van op. "Het is er nu eenmaal afgelegen en je zit in de buurt van de bedrijven. Bovendien ligt de Nederlandse grens niet veraf. In het weekend zie je hier sowieso weinig verkeer, dus controle is er amper." Wat de wenkbrauwen wel omhoog krijgt, is de omvang van het stort. "We hebben er wel al eens één of twee vaten zien liggen, maar dit is van een heel andere grootorde."


Criminelen dumpen inderdaad steeds vaker chemisch afval van illegale drugslabo's op verlaten terreinen, en in bossen of natuurdomeinen. Vooral in de grensstreek duikt het fenomeen steeds vaker op. Zo werd onlangs nog drugsafval gedumpt in het Albertkanaal in Briegden, en aan een loods in Genk.