Man (50) krijgt steekvlam in gezicht

ARBEIDER EVEN AFGELEID TIJDENS GRAAFWERKEN AAN GASLEIDING BLAUWE MEER

De vlammen slaan hoog door het dak (boven), terwijl er enorme rookpluimen opstijgen uit de bungalows (r.).
Politie Lommel De vlammen slaan hoog door het dak (boven), terwijl er enorme rookpluimen opstijgen uit de bungalows (r.).
Eén zwaargewonde met tweedegraads brandwonden én acht vernielde vakantiewoningen. Dat is de zware balans na de onoplettenheid van een arbeider aan vakantiepark Blauwe Meer. "Hij werd afgeleid door een bewoner die een kijkje kwam nemen tijdens de werken. Diezelfde man kreeg de steekvlam helaas in het gezicht", legt verantwoordelijke Jos Mennen van de Oostappen Groep uit.

Het was iets over 11 toen een arbeider aan de achterzijde van enkele appartementen wat onderhoudswerken uitvoerde met een graafmachine. De man had een sleuf gegraven en wist dat er onder meer een gasleiding lag. Niet veel later kreeg hij tijdens de werken bezoek van een 50-jarige man uit Lommel die zélf ook in het vakantiepark woont. De twee kenden elkaar al jaren van op Blauwe Meer en raakten aan de praat. Om nog onduidelijke reden wilde de Lommelaar iets overhandigen aan de graafwerker, waarbij hij afgeleid raakte tijdens zijn werk. De graafmachine kwam in aanraking met de gasleiding, die daarop scheurde.

Een groot deel van de gebouwen brandde weg.
Politie Lommel Een groot deel van de gebouwen brandde weg.

Arbeider ongedeerd

De kleine vonk bleek voldoende om een heuse steekvlam naar boven te schieten. De 50-jarige man die vlakbij stond kreeg het vuur vol in het gezicht. De arbeider zelf bleef als bij wonder ongedeerd.

Acht appartementen raakten volledig vernield.
Marco Mariotti Acht appartementen raakten volledig vernield.

Shock

"Meteen werden de hulpdiensten gebeld en werd het groot watertransport in gang gezet", klinkt het bij Jos Mennen. "Het slachtoffer, dat zelf ook in één van de bungalows woonde, werd zwaargewond overgebracht naar het brandenwondencentrum in Neder-Over-Heembeek. Hij liep vooral brandwonden op in het gezicht én inwendig." Volgens de hulpverleners bleef de man wél nog de hele tijd bij bewustzijn en liep hij zelfs even in shock rond. De graafwerker bleef ongedeerd, maar kon zelf de brand niet meer blussen. De gasleiding werd wel meteen dichtgedraaid. "Maar bij aankomst stond alles al in lichterlaaie", vertelt de brandweerofficier. "Omdat we niet zeker wisten of alle bewoners uit de woningen waren, liepen we even vertraging op. De brandweermannen stormden naar binnen, riepen naar overlevenden, maar uiteindelijk bleken alle aanwezigen buiten."

Eén van de bewoonsters haalt haar huisdieren weg.
Marco Mariotti Eén van de bewoonsters haalt haar huisdieren weg.

Meer dan 30 mensen

Het gaat in totaal om acht appartementen, waarin telkens vier Poolse arbeiders verbleven. Zij waren bijna allemaal werken op het moment van de brand. "Ik woon er ook, en al mijn spullen zijn in de vlammen opgegaan", vertelt Damian, een Poolse arbeider. "De uitbater heeft ons beloofd dat we elders terechtkunnen, want meer dan dertig mensen zijn hun tijdelijke woning kwijt." Mennen liet weten plaats te zullen maken voor zeker veertig mensen. "Want in deze tijd van het jaar verbleven hier sowieso maar vijftig personen in het hele park. Een heel groot deel staat leeg, dus dat zal geen probleem zijn."