Limburgse wijnen populairder dan ooit

VRAAG IS ZO GROOT DAT BEPERKTE VOORRAAD SNEL IS UITVERKOCHT

Jerome Gielkens
Voor kwaliteitsvolle wijnen hoef je heus niet naar Frankrijk of Italië. In Limburg worden de laatste jaren absolute pareltjes gemaakt. De wijnbouw in onze provincie zit dan ook in de lift. Vooral de Maasvallei, Haspengouw en de Voerstreek lenen zich uitstekend om lekkere wijnen te maken.

Volgens de lijst van Belgische wijnproducenten van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie telt Limburg momenteel 16 wijnproducenten. Dat die hun mannetje kunnen staan op de Belgische wijnmarkt, blijkt uit de prijzen die onze Limburgse wijndomeinen vorig jaar in de wacht sleepten tijdens de verkiezingen van de beste Belgische wijnen door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers. Onder andere Wijndomein Aldeneyck uit Maaseik, Wijndomein Schorpion uit Vliermaal en Wijndomein Hoenshof uit Borgloon werden beloond met een gouden medaille. "De populariteit van de Limburgse wijnen is de laatste jaren enorm gestegen", zegt Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck, waar onlangs ook de fictiereeks 'Tom & Harry' werd opgenomen. "Alles wat met wijnbouw te maken heeft, is momenteel heel erg trendy. De mensen houden van de sfeer die rond de Limburgse wijndomeinen hangt. Dat merken we ook aan de verkoop, want op dit moment zijn we helemaal uitverkocht."

Extra wijnstokken

Er is niet alleen veel interesse om de wijnen te drinken, er zijn ook steeds meer mensen die zich semiprofessioneel met wijnbouw gaan bezighouden. In Vlijtingen bijvoorbeeld werden vorig jaar 4.000 wijnstokken aangeplant en dit jaar komen daar nog eens 5.000 wijnstokken bij. Ook in de Maasvallei zetten enkele wijnbouwers hun eerste stappen, daar wordt op termijn zo'n 15 hectare aan druiven bijgeplant. Johan Jacobs van wijndomein Thilesna uit Dilsen is een van die beginnende wijnboeren. "Momenteel heb ik een kleine halve hectare met mijn eerste wijnstokken, maar de bedoeling is om op termijn uit te breiden naar vijf hectare. De Limburgse wijnboeren die er momenteel al zijn, hebben een goede reputatie opgebouwd en dat trekt anderen enorm aan." Zelf wordt Johan bijgestaan door een ervaren Limburgse wijnbouwer. "Bij mij is dat Karel van Wijndomein Aldeneyck."

Intensief werk

Dat het niet altijd even gemakkelijk is om als wijnboer aan de slag te gaan, weet ook Geurt van Rennes, docent wijnbouw bij Syntra. "Een van de grote struikelblokken is het feit dat het zeker vier à vijf jaar duurt voor je effectief wijn kan gaan verkopen. In die eerste jaren moet je meteen heel erg intensief bezig zijn met het onderhoud van je wijngaard. Op het moment dat je dan uiteindelijk kan beginnen met het verkopen van wijn, moet je eerst nog de kosten van de afgelopen jaren terugverdienen. Dat wil zeggen dat je makkelijk tien jaar bezig bent, vooraleer je aan winst kan denken. Wijnbouw vraagt veel aandacht, tijd en investeringen en daar knelt soms het schoentje. Als je niet echtgepassioneerd bent door wijn, hou je het niet vol."