Leerlingen figureren zelf in sensibiliseringsvideo rond tabak, alcohol en drugs

De leerlingen wijzen op de gevaren van onder meer alcohol.
Screenshot De leerlingen wijzen op de gevaren van onder meer alcohol.
Het overleg ‘Jongerenwelzijn HANO’ heeft onder de naam CopyPaste een knappe videoclip gemaakt die jongeren bewust maakt van de gevaren van alcohol, tabak en drugs. Enkele leerlingen van de lokale scholen doen zelf mee in de video, die heel Vlaanderen zal bereiken.

Heel wat jongeren experimenteren met tabak, alcohol en drugs. Met de sensibiliseringsvideo willen de betrokken partners hen bewuster maken van de problemen die hieruit kunnen voortkomen. Vele jongeren zijn namelijk graag uniek en speciaal, maar willen toch liever ook niet te zeer verschillen van hun leeftijdsgenoten en vrienden. De boodschap van het filmpje is daarom dat er niets mis is met feesten, genieten en het volgen van trends, maar dat jongeren wel moeten blijven nadenken over wat ze doen en dat ze zelf hun eigen beslissingen mogen maken.

Het doel van de video is het bespreekbaar maken van alcohol- en druggebruik tussen ouder en kind. Via vroegdetectie kunnen mogelijke problemen immers sneller aangepakt worden en zou het herstel makkelijker kunnen verlopen. Een goede begeleiding van thuis uit – en van andere opvoeders zoals leerkrachten, jeugdleiders, sporttrainers… – geeft jongeren in die zin de nodige houvast.

De clip kreeg de naam ‘Copy Paste’ en kwam tot stand door het overlegplatform ‘Jongerenwelzijn HANO’ waarin zowel de gemeentebesturen van Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt (HANO) betrokken zijn als welzijnspartners zoals CAD (Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen), CAW (Centrum voor Algemeen Welzijn) en de Opvoedingswinkel Noord-Limburg. De CAD zijn alvast zo onder de indruk van de clip, dat ze hem alvast over heel Limburg zullen inzetten bij hun presentaties, workshops en infoavonden. Via de DrugLijn heeft de clip een bereik over heel Vlaanderen. Aan de video wordt ook de hashtag #waartrekjijdegrens gekoppeld.

Je kan de video hier bekijken. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.