Karbonkeltje viert vijftigjarig bestaan

Karolien Coenen
Kinderdagverblijf Karbonkeltje uit Overpelt viert haar vijftigjarig bestaan en dat wordt dit weekend uitgebreid gevierd. “We willen zoveel mogelijk ‘oud-Karbonkeltjes’ ontmoeten”, zegt directrice Els Vossen.

Zaterdag is er van 16.30 tot 18.30 uur een academische zitting in het bijzijn van Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Zondag gaan de deuren open voor het grote publiek en is er onder meer een tentoonstelling en kinderanimatie.

Karbonkeltje is intussen een begrip in Noord-Limburg. Anno 1968 kozen steeds meer vrouwen ervoor om buitenhuis te werken en was er bijgevolg een groeiende nood aan opvang van kinderen. Daarom namen de zusters van het Heilig Hart van Maria van Berlaar het initiatief om een kinderdagverblijf op te richten. Op 1 september van dat jaar ging het kinderdagverblijf van start in de Slagmolenstraat. Dat was op een boogscheut van de toenmalige Heilig-Hartkliniek Neerpelt en middelbare school Sint-Maria.

Karolien Coenen

Kindjes verblijven vanaf het eerste opvangmoment tot de stap naar de kleuterschool in dezelfde groep. Dat zorgt voor een warme sfeer.

Els Vossen, directrice

De oprichting van het kinderdagverblijf was een schot in de roos en na meer dan dertig jaar in het oude gebouw, werd een volledige nieuwbouw in de schaduw van het Mariaziekenhuis geopend in 2007. “Wij zijn een vergund kinderdagverblijf en wij mogen 100 kinderen opvangen”, vertelt Vossen. “Er werd bij de nieuwbouw gekozen voor acht leefgroepen met kindjes van 0 tot 3 jaar. Vanaf het eerste opvangmoment tot het kindje naar de kleuterschool gaat, verblijft het in dezelfde groep met dezelfde kinderen en dezelfde begeleidsters rond zich. We geloven dat deze continuïteit en geborgenheid een warme sfeer creëert waarbinnen het kind optimale kansen tot ontplooiing krijgt.”

De uitnodiging voor de ouders.
RV De uitnodiging voor de ouders.

Volgens Vossen heeft Karbonkeltje een ijzersterke reputatie bij de ouders uit de regio. “De klemtoon van de opvang is in de loop der jaren sterk gewijzigd. Oorspronkelijk stond voeding, gezondheid en hygiëne centraal. Zo werden bijvoorbeeld alle kinderen ’s morgens volledig gewassen en kregen ze kleren van de kribbe aan. ’s Avonds werden ze weer omgekleed voordat ze werden afgehaald. Nu ligt de nadruk sterk op de pedagogische ondersteuning, op de activiteiten, het taalgebruik, de veiligheid.”

Momenteel zijn er 140 kinderen ingeschreven bij Karbonkeltje, waarvan de meerderheid afkomstig uit Overpelt, gevolgd door Neerpelt en Lommel. Er werken 26 begeleidsters die worden bijgestaan door drie pedagogische stafmedewerkers, één administratieve medewerkster, drie logistieke medewerkers en de coördinator. “Ik kan enkel maar een enorm respect hebben voor hun medewerkers. Reeds 50 jaar bieden ze in de regio kinderopvang aan kinderen van 2 maanden tot 3 jaar. Ook kinderen met bijzondere zorgbehoeften hebben hier hun plaats,” besluit minister Jo Vandeurzen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.