Gewapende overvallen in stijgende lijn

VOORAL GENK, HOUTHALEN-HELCHTEREN, MAASMECHELEN EN LOMMEL GEVISEERD

In juli werden pizzakoeriers van Domino's pizza meermaals slachtoffer van een overval
Jules Lateste In juli werden pizzakoeriers van Domino's pizza meermaals slachtoffer van een overval
Het aantal gewapende overvallen op woningen of winkels in onze provincie ligt dit jaar nu al hoger in vergelijking met het volledige jaar 2016. Dat blijkt uit cijfers van het parket. De drie overvallen in Rekem, Maasmechelen en Zonhoven eind oktober werden daar zelfs nog niet bij geteld.

Het ziet er naar uit dat er in 2017 veel meer overvallen zullen gepleegd zijn dan vorig jaar. Dat blijkt nu al uit cijfers van het parket die geüpdatet zijn tot de maand oktober. Van januari tot eind september dit jaar werden al 61 gewapende overvallen mét geweld op woningen, winkels en bedrijven geregistreerd.

Hoger cijfer

In 2016 lag dat aantal nog op 59 voor het volledige jaar. Uit vergelijkingen met het verleden blijkt dat de maanden oktober, november en december sowieso extra gevoelig zijn aan diefstallen met geweld. De kans is dus reëel dat dat cijfer nog meer de hoogte in zal gaan.


Op 18 en 19 oktober werden nog twee bewuste feiten in enkele uren tijd gepleegd in Lanaken en Maasmechelen. Daar viel een man eerst een nachtwinkel binnen in Eisden, maar moest hij uiteindelijk toch zonder buit vertrekken. 's Morgens kreeg de Delhaize in Rekem dan drie gemaskerde en gewapende mannen over de vloer, maar ook hier bleef de buit uit.

Frituur

Vrijdag 27 oktober kreeg een frituur in Zonhoven een overvaller over de vloer die de uitbater toetakelde in het aangezicht. Hij ging aan de haal met 3.000 euro en sloeg op de vlucht met zijn motor. De drie feiten werden nog niet officieel toegevoegd aan de cijfers van het parket.


"Maar we merken inderdaad een stijging", zegt Bruno Coppin van het parket. "De kans bestaat dat dat cijfer nog zal groeien naar het einde van het jaar. Maar onze recherche zet alles in om daders te traceren en dat lukt ook geregeld. Tegelijk moeten we ook meegeven dat het aantal diefstallen met geweld zonder een wapen dan weer daalt." Over specifieke daderbendes of profielen wil en kan het parket niet spreken.

Genk

Uit eerdere berichtgeving van politie en parket blijkt dat vooral Genk, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Lommel het vaakst te maken krijgen met gewapende overvallen. Alleen al voor de maand september kregen Genk en Maasmechelen samen minstens vijf keer met feiten te maken. In de zomermaanden moest pizzeria Domino's zelfs maatregelen nemen nadat hun pizzakoeriers drie keer op korte tijd werden overvallen in de Genkse wijk Winterslag.


In Maasmechelen pleegden onbekenden op 14 september een home-invasion aan de Oude Heide in Eisden waarbij een moeder en haar dochter in hun huis werden gekneveld. Verder nemen de daders bijna altijd nachtwinkels en warenhuizen in het vizier.