Gemeenten investeren fors minder

VAN 493 MILJOEN EURO NAAR SLECHTS 100 MILJOEN EURO

De gemeentelijke investeringen zullen in Limburg de volgende jaren met goed 80 procent dalen van 493 miljoen euro in 2014 naar 'amper' 100 miljoen euro in 2019. Vooral wegen- en infrastructuurbedrijven zouden daardoor getroffen worden. Voka en Confederatie Bouw trekken dan ook aan de alarmbel.

In 2013 en 2014 gingen er in Limburg al zo'n 1.500 jobs verloren in de bouw. Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg verwachten de volgende jaren zeker geen verbetering. Een groot deel van de markt bestaat immers uit gemeentelijke investeringen in mobiliteit en infrastructuur, en uit onderzoek van beide organisaties blijkt dat die met maar liefst 80 procent zullen dalen tegen 2019.


"Op dit ogenblik zijn de gemeentelijke investeringen in Limburg netjes verdeeld: 20 procent in Hasselt en Genk, 40 procent in kleinere steden en 40 procent in overige gemeenten. Uit ons onderzoek blijkt dat vooral in de kleinere steden en gemeenten, de twee grootste markten dus, de investeringen scherp dalen. Aannemers van wegen- en infrastructuurwerken zijn logischerwijs de grootste slachtoffers. Zij hebben immers weinig uitwijkmogelijkheden buiten de markt van de overheidsinvesteringen. Hun orderboek slinkt verder en we zien dat zij pessimistischer zijn dan ooit", zegt Chris Slaets van Confederatie Bouw Limburg.

Geblokkeerde dossiers

Om deze dynamiek om te buigen, doen beide organisaties een aantal concrete voorstellen. "Zo moet de Vlaamse regering gemeenten meer aanzetten tot investeren. Geblokkeerde dossiers die verspreid zitten tussen Vlaanderen en de gemeenten moeten ook weer rechtgetrokken worden. Want de gevolgen van slecht onderhouden wegen zijn groter dan we denken. Het leidt tot grotere meerkosten én vooral onveilige verkeerssituaties", zegt Johann Leten van Voka.

Onderhoud wegen

Toch is het niet overal kommer en kwel. Zo verhoogde de gemeente Diepenbeek maandagavond nog zijn budget voor het onderhoud van wegen. "We hebben bij het aantreden van dit bestuur ervoor gekozen om een inhaalbeweging te maken wat betreft het onderhoud en het herstel van onze gemeentewegen", zegt schepen Jos Leroi (CD&V). "Jaarlijks voorzien we hiervoor tijdens deze legislatuur maar liefst 250.000 euro. Dat is een stijging van 25 procent in vergelijking met de voorgaande beleidsjaren en voor dit jaar werd het bedrag zelfs opgetrokken tot 350.000 euro. Tel daarbij de investeringen in onder meer een nieuw ontmoetingscentrum in Lutselus en je zal zien dat we zeker niet stilzitten", zegt de schepen nog.