"Pelt: krachtig door zijn eenvoud"

3.000 PELTENAREN VIEREN NAAM VAN GLOEDNIEUWE FUSIEGEMEENTE

Er waren kosten noch moeite gespaard voor de bekendmaking van de naam voor de nieuwe fusiegemeente. Ook vuurwerk kon niet ontbreken.
TONY VAN GALEN Er waren kosten noch moeite gespaard voor de bekendmaking van de naam voor de nieuwe fusiegemeente. Ook vuurwerk kon niet ontbreken.
Pelt. Dat wordt de naam van de nieuwe fusiegemeente van Over- en Neerpelt. De inwoners van beide gemeenten konden ook nog kiezen uit Pelten of Dommelpelt, maar de overgrote meerderheid, of 7.139 Peltenaren, gaf de voorkeur aan de kortere versie. "Logisch, want Pelt zit al in de naam van de twee gemeenten", zegt Frank Smeets, die de fusie coördineert.

Goed 3.000 personen zijn zaterdagavond afgezakt naar de Oude Markt van Overpelt voor een waar licht- en vuurspektakel. Vol spanning keken ze uit naar de apotheose van de avond. Twee acrobaten toonden hun kunsten aan een koord die aan de gevel van de 25 meter hoge toren van het gemeentehuis was bevestigd. Een groot doek tegen de gevel, verhulde de nieuwe naam van de gemeente. Een countdown sloot de act af. Bij het vallen van het doek kwamen de vurige letters 'Pelt' tevoorschijn. Op de markt brak een spontaan applaus los, gevolgd door een spetterend vuurwerk.

Jaak Fransen burgemeester van Overpelt (uiterst links), Frank Smeets die de fusie coördineert (midden), en burgemeester van Neerpelt Raf Drieskens.
TONY VAN GALEN Jaak Fransen burgemeester van Overpelt (uiterst links), Frank Smeets die de fusie coördineert (midden), en burgemeester van Neerpelt Raf Drieskens.

75% kiest Pelt

"Een historisch moment", zegt Jaak Fransen, burgemeester van Overpelt die zijn favoriet zag winnen. "Meer dan 1.000 jaar geleden werd dit gebied al Pelt genoemd. Hiermee knopen we terug aan met die geschiedenis."


Zijn collega van Neerpelt Raf Drieskens verklapt niet welke naam zijn voorkeur kreeg. "Met bijna drie vierde van de meer dan 9.500 uitgebrachte stemmen, heeft Pelt een ruime voorsprong op Pelten en Dommelpelt. De naam, kort, maar krachtig door zijn eenvoud, wordt dus breed gedragen door de bevolking."


Toch zijn enkele enkelingen op de Oude Markt ontgoocheld. "Ik stemde voor Dommelpelt, een naam die beter klinkt dan Pelt", zegt Felix Vandereycken. Liesbeth Geerets is het daar niet mee eens: "Het is net een naam die op de tong ligt en makkelijk uit te spreken is." Martin Vanbuel, leraar in de lagere school De Linde in Overpelt, is in de wolken met de nieuwe naam. "Het brengt de mensen uit beide gemeenten bij elkaar. Wat hier gebeurt, is best historisch. Ik ga het er zeker over hebben met de kinderen van mijn klas."

Op de Oude Markt genieten zo'n 3.000 inwoners van prachtige acts en kunstwerken.
TONY VAN GALEN Op de Oude Markt genieten zo'n 3.000 inwoners van prachtige acts en kunstwerken.

Stroomversnelling

Met de bekendmaking van de nieuwe naam komt de fusie in een stroomversnelling terecht. De gemeenteraden van Overpelt en Neerpelt hadden al eerder de principiële beslissing tot een fusie genomen. Op 18 december komen de twee gemeenteraden op hetzelfde moment samen om de fusie definitief goed te keuren. Daar zal ook de naam van de nieuwe gemeente het fiat krijgen.


Bijna 40 jaar geleden mislukte een poging om te fusioneren. "Dat lag toen véél gevoeliger dan nu het geval is", aldus Jaak Franssen. Kennelijk was het water in de Dommel die door Overpelt en Neerpelt stroomt toen nog te diep, maar vandaag is de tijd wél rijp voor een fusie.

¿De aanwezigen zijn alvast razend enthousiast bij het zien van de nieuwe naam.
TONY VAN GALEN ¿De aanwezigen zijn alvast razend enthousiast bij het zien van de nieuwe naam.